Читај ми!

Мали и директорка ЕБРД-а потписали уговор о кредиту за изградњу ауто-пута Ниш–Мердаре

Министар финансија Синиша Мали потписао је уговор о кредиту од 85 милиона евра за пројекат изградње ауто-пута Ниш–Мердаре са регионалном директорком ЕБРД-а за Западни Балкан Жужаном Харгитаи, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Почетак радова се очекује већ половином наредне године, рекао је Синиша Мали након потписивања уговора у Влади Србије.

Кредит од 85 милиона евра је одборен за финансирање изградње прве деонице од Ниша до Плочника у дужини од 33 километара.

Други уговор за имплементацију пројекта изградње ауто-пута потписали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор "Коридора Србије" Александар Антић и регионална директорка ЕБРД-а.

Мали је истакао да су данас потписана два важна споразума који представљају корак напредак у реализацији тог важног инфраструктурног пројекта.

"Потписана су данас два споразума, од којих се један односи на имплементацију пројекта, а други на завршетак целе структуре финансирања тог пројекта", рекао је Мали.

Министар финансија каже да је вредност пројекта изградње прве деонице 225 милиона евра.

Захвалио је ЕБРД-у што је данас обезбеђено преосталих 85 милиона евра у финансијској конструкцији.

За прву деоници од Ниша до Плочника већ је обезбеђен зајам Европске инвестиционе банке од 100 милиона евра, као и грант од 40,6 милиона евра из Инвестиционог оквира за Западни Балкана, навео је Мали.

Истиче да је то веома важан пројекат, пошто је део Вашингтонског споразума, као и да ће тај ауто-пут допринети развоју региона, као и бржем протоку робе и људи, али безбедности саобраћаја.

"То ће унапредити економску повезаност и развој целог региона", истакао је Мали.

Навео је да се тај пројекат потпуно уклапа у програм "Србија 2025" у који ће бити уложено више од 14 милијарди евра у наредних пет година само у инфраструктурне пројекте.

"Већ наредне године имаћемо у буџету рекордни буџет за капиталне инвестиције, преко 330 милијарди динара, то јест 5,5 одсто нашег БДП-а", нагласио је министар.

Мали је захвалио свима који су учествовали у припреми документације за реализацију пројекта, а нарочито институцији ЕБРД која, каже, увек пружи Србији подршку.

Навео је да је у претходних пет година у Србији изграђено више од 350 километара нових ауто-путева.

Момировић: Градња ауто-пута Ниш–Плочник почиње на пролеће

Градња прве деоница ауто-пута мира, од Ниша до Плочника, кренуће почетком наредне грађевинске сезоне, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Након потписивања уговора са ЕБРД за кредит од 85 милиона евра за прву деонице будућег ауто-пута од Ниша до Мердара, Момировић је у Влади Србије истакао да је тај пројекат веома изазован за Србију, као и да ће отворити перспективу и за Србе и за Алабанце.

Додао је и да ће тај аутопут Србију позиционирати као кључну саобраћајну дестинацију у југоисточној Европи.

"Политика председника Србије и Владе Србије јесте да руши све границе и да отвара економску перспективу, како бисмо ишли напред, јер смо доста стагнирали у прошлости", каже Момировић.

Истиче да изградња ауто-пута почиње од Мерошине код Ниша, а до Плочника дужине је око 32 километара, имаће шест тунела са укупном дужином 2.600 метара и 16 мостова.

Тендер за извођача радова биће расписан, каже, до краја ове године.

Захвалио је ЕБРД на финансијској помоћи и истакао да је та институција помогла многобројне инфраструктурне пројекте у земљи, а посебно за деоницу Коридора Е10 и рехабилитацију путних саобраћајница.

Харгитаи: Биће нам част да и даље сарађујемо са Владом Србије

Регионална директорк ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи рекла је да је поносна због потписивања кредитног уговора и што ЕБРД може допринети почетку радова на тако важном пројекту.

Навела је да је деоница Ниш–Плочник први део ауто-пута мира за који каже да је један од кључних пројекта за стварање заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, али и један кључних пројеката Економског иневестиционог плана ЕУ.

"Не само што смо потписали кредитни уговор него кренућемо са радовима. То нам је било свечано обећање према свима у Србији да нећемо потписати кредитни уговор и онда чекати са почетком радова", каже Харгитаи.

Најавила је да ће први тендер за радове бити објављен већ у децембру, с тиме да до средине следеће године крећу и радови.

"Биће нам част да и даље сарађујемо са Владом Србије, да помажемо у финансирању осталих делова овог ауто-пута, али исто тако да подржавамо све остале кључне инфраструктурне пројекте у Србији", рекла је Харгитаи.