Читај ми!

Како до сертификата за 10 најтраженијих послова који ће бити актуелни у наредне четири године

Онлајн учење није резервисано за школарце и студенте који су претходне године клупе заменили монитором и тастатуром. Одрасли широм света већ дуго нова знања стичу на курсевима путем интернета, а нове околности су тај тренд додатно убрзале. Компаније Мајкрософт, LinkedIn и GitHub су прошлог лета организовале глобалну иницијативу за стицање нових знања путем онлајн курсева који су бесплатни за све полазнике. У Србији се за такве курсеве пријавило више од 30.000 људи. Више информација о томе открива Тања Татомировић, директорка комуникација за 24 землје Централне и Источне Европе у компанији Мајкрософт.

Шта нам говори чињеница да је у нашој земљи толико заинтересованих за тренинге којима се стичу нова знања?

Број од 30.000 нас ставља на друго место по броју пријављених у југоисточној Европи и шездесет осмо место у свету. Свакако постоји одређена група људу која има свест о значају стицања нових знања која ће помоћи да унапреде своју каријеру или, чак, започну нешто сасвим ново. Они који оду и до испита, те стекну и сертификат, спремни су и да препознају потребу за стицањем знања из области дигиталних технологија која су данас потребна безмало свакоме.

Које су предности ових курсева у односу на сличне којих има на интернету?

Курсеви које Мајкрософт и ЛинкедИн бесплатно омогућавају намењени су свима који желе да стекну нова знања, посебно из области ИТ-ја када је MS Learn у питању, те неке врло битне, додатне "софт" вештине које пружају курсеви на Линктину. Поред тога, сертификати до којих се после полагања испита може доћи, а који су сада доступни по значајно сниженим ценама, могу помоћи да се лакше нађе посао. Они доказују да је неко стекао знања која су релевантна у дигиталној ери пословања.

Коме су првенствено намењени ови курсеви?

Глобална иницијатива за учење је покренута прошлог лета у циљу пружања нових знања људима којима се због пандемије променио живот. Можда су остали без посла или су, можда, почели да обављају свој посао на један потпуно другачији начин, који захтева дигиталне вештине. Списак понуђених курсева обухвата знања из области ИТ-ја, финансијамаркетингадизајна, па чак и "soft skills" преко потребне за рад у промењеним околностима.

Који је профил људи који се пријављују на курсеве за стицање нових знања? Да ли је неко од ваших колега или пријатеља искористио ову прилику?

Моје колеге из компаније Мајкрософт, било да се баве ИТ или неким другим сегментом пословања, су одавно навикле на овакав вид едукације, јер интерно имамо могућност да свакодневно похађамо различита предавања како бисмо унапредили наше знање. И сама сам полазник многих курсева, јер се модерно пословање мења из дана у дан, и када су у питању програми који су нам потребни, али и нова знања која утичу на квалитет нашег рада.

Добро је ако људи схвате да више није довољно завршити формално образовање и да је неопходно непрекидно учити нове ствари, у складу са личним преференцијама, али и потребама посла који радимо. Без тога, не само да нећемо стићи нигде у својим каријерама, већ ћемо сви заједно остати у прошлости. Прошлост нас учи шта је добро, али и да препознамо како даље.

Глобална иницијатива за учење, коју су прошле године покренули Мајкрософт, LinkedIn и GitHub, отворена је од 30. марта и за све ђаке и студенте који похађају Comtrade образовне институције ITS, ITHS и CODE са циљем стицања нових знања и вештина путем бесплатних курсева на платформи opportunity.linkedin.com.