Читај ми!

Бродови ће сидро у Сремској Митровици спуштати на Међународном пристаништу

На месту са кога је некада испловљавао пароброд у Сремској Митровици отворено је Међународно путничко пристаниште. Уз Београд, то је једини град у Србији који на Сави - сада има такав објекат.

Путнички бродови сидро ће сада у Сремској Митровици спуштати на Међународном пристаништу. Уз богату историју и сувенире, нове туристе у древном Сирмијуму, спремно чекуја.

"Ми смо се базирали да као један нови туристички производ буде наша градска плажа. А сви  знамо да је Митровица град над градом, и град испод града са Сирмијумом, и сваки туриста који дође, има итекако шта да види", каже Душан Дрча, директор ТО Сремска Митровица.

"Презентоваћемо Сремску Митровицу кроз период римског, отоманског и аустријског царства, али неће изостати ни период овог модерног, савремене Сремске Митровице као природних лепота које спајају Срем и Мачву", каже Светлана Миловановић, градоначелница Сремске Митровице.

У Срему очекују да ће уписивање Сремске Митровице на наутичку мапу Европе допринети развоју и других грана привреде. То је 8. путничко пристаниште у Србији, а пре две деценије, имали смо само једно.

"Имамо две међународне реке, Дунав и Саву, и једну међудржавну Тису. Због повољног положаја и густе мреже пловних путева имамо могућност да развијамо свој наутички потенцијал на скоро хиљаду километара пловних путева и 650 километара канала", каже Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама.

"Завршавамо Земун, радићемо Рам, радићемо Сремске Карловце, Апатин, очекујемо да до краја године имамо 12 са Земуном можда и 13 међународних пристаништа. То значи да ћемо на тај начин дати већу могућност туристима који долазе преко крузера, крузерима могућност да посете не само Београд већ и друге делове наше лепе земље", рекао је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.'

Пристаниште је коштало око 400.000 евра. У плану је и увођење речне линије до Београда, и Шапца који би сличан објекат требало да добије пре краја године.