Оживеле црнотравске махале

Црна Трава је по броју становника најмања општина у Србији. У летњим месецима црнотравске махале оживе када се они који су ту рођени, враћају кућама. Оно што даје наду јесте то да је све више заинтересованих инвеститора из земље и иностранства за улагање у развој спортског туризма пре свега брдског бициклизма.

Овде му је најлепше, ту се најбоље осећа. Раде Јаковљевић једва чека да из Суботице где живи,  дође да лето проведе на обронцима Плане у својој махали Тодоровце изнад Црне Траве.

"Мени је лепо, како год да је, мени је лепо. То је важно пошто су моји отишли у Милетић после рата, а 1999. године сам почео ово да правим",  каже Раде. 

Да су путеви прављени средином прошлог века многи Црнотравци, попут Јаковљевићевих родитеља не би напуштали свој родни крај. То потврђују и Зоран и Србијанка Цонић из махале Белчине.

"Овде нема људи, ја и супруга смо сами. Све што могу ја урадим, покосим, трсим, пут поправим", каже Зоран Цонић. 

Србијанка каже да у у мају, јуну и јулу беру печурке, када почиње да сазрева боровница и малина. Сада суше вргањ, праве зачине и користе за јело.

У општину Црна Трава већ деценијама нема значајнијег улагања, јер једноставно нема радне снаге. Зато је неопходна помоћ државе, али и Црнотраваца који могу и желе да уложе. Потенцијали за развој спортског туризма су велики. То потврђују и трке у брдском бициклизму које се овде организују већ 14 година.

"Овде је природа фантастична предели су идеални за одржавање спортских кампова и за бициклизам", каже Немања Вајс, селектор репрезентације Србије.

"Ја као грађевински инвеститор планирам да изградим Бајк френдли хотел и френдли хотел за планинске шетаче. Црна Трава има 104 природна извора воде и сигуран сам да ће овде долазити туристи из целе Европе", наводи Марко Ивић, председник БК Орловац из Црне Траве.

Време за празне приче је истекло. Новац више није проблем. Инвеститора има, па идеје треба преточити у пројекте. Да Црна Трава поново постане Вилин Луг, како се некада звала.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. јул 2019, 16:46) - anonymlolaous [нерегистровани]

Bravooo

Za gospodina Marka Ivića investitora.Svaka cast Brko.