Клот и фркет – младе Чачанке савладале вештине ткања и плетења

Народни музеј у Чачку и удружење Страцимиров запис већ неколико година током лета организује радинионицу учења плетења и ткања. Уче се бодови и врсте ткања који су већином заступљени на народној ношњи и ћилимима и другим предметима српске материјалне културе.

Где је клот ту је и фркет, кажу искусне плетије. А управо су ове гимназијалке то прво и научиле. А потом да плету пиринач рад и плетеницу, који су и најстарији традиционални бодови.

"Први пут сам уyела сада игле у руке, али сам раније гледала како моје баке плету и ето као што сам рекла, занимало ме, почела сам да плетем кикице. То све учимо данас овде и плетемо. Можемо сами да исплетемо своје чарапе, касније ћемо да учимо да плетемо џемпере и да нешто навеземо на своју одећу", каже Кристина Рајић, ученица.

Радионица ткања окупила је старије полазнице. Ксенија Радојичић је пре две године научила основе ткања. Овога пута, знање је допунила и изаткала шал.

"Постоји нешто што се зове увођење и у зависности од тога како уведете нити после имате комбинацију како померате делове разбоја. И у зависности како правите те комбинације добијете различиту шару. Кад видите на крају један готов рад, онда схватите зашто сте уопште дошли и сву лепоту ткања", каже Ксенија Радојичић.

Обуку плетења и ткања Народни музеј организује са циљем очувања традиционалних техника ручног рада и упознавања млађих генерација са овим вештинама.

"Полазници када су пошли у ову школу нису никада узели игле у руке, међутим, сада после десет дана рада оне заиста плету и већ су исплеле неке одевне предмете. То је ткање у две, у четири нити, такође наш музеј обилује експонатима и предметима и полазници су кренули тим стазама. Најпре најједноставније радове, онда ће изводити орнаменте и шаре, каже Снежана Ашанин, етнолог Народног музеја у Чачку.

Као и ранијих година, након обуке биће организована изложба ручних радова полазника. Ту ће се засигурно наћи и  шал, који се израђује у традиционалној кепер шари.