"Седморица младих", џезери са најдужим стажом

Награда за животно дело коју Нишвил џез фестивал додељује заслужним домаћим музичарима, ове године додељена је Јови Радовановићу и групи "Седморица младих". Признање ће бити уручено на отварању овогодишњег фестивала.

Јова Радовановић и група „Седморица младих" су по оцени Нишвил фестивала, веома заслужни за промоцију џеза на југословенским просторима. Овом наградом ући ће у друштво досадашњих лаурета, као што су Стјепко Гут, Мића Марковић, Миша Блам, Нада Кнежевић.

"Ја сам и одрастао у том друштву и дружио се са тим људима и много од њих и научио. Кад каже човек џезер, ја мислим да су то посебни људи, то су људи који стварно и из душе воле оно што раде," поручује легендарни Јова.

 Група је радила од 1959. до 1999. године. Најпознатији су по телевизијским емисијама на РТС-у. Уз доста популарне музике и скечева, ту је увек било места и за џез. "Ми без тога нисмо могли, ми смо то и постављали као услов.Јован Ристић који је био редитељ, каже - па је л мора баш у свакој емисији? Ми кажемо - мора," присећа се Јова Радовановић.

Свирали су широм света и проглашени су за југословенске амбасадоре културе. Директор Нишвил џез фестивала се присећа:" Петнаест  година турнеје на западу, 3 године руске турнеје, чувених 17 концерата у 3 дана, све су то ствари за Гиниса." 

Награда ће бити уручена на отварању Нишвила 12. августа. Ово ће уједно бити леп поклон Јови Радовановићу, који ове године слави 80. рођендан.