Најстарији скијаш на Копаонику

Владимир Матић већ педесет година, сваке зиме, на скијама обилази копаоничке падине. Сада му жичаре олакшавају успон, јер више не мора да пешачи два километра кад пожели да се спусти с Панчићевог врха.

Пензионер Владимир Матић из Београда, сваку зиму проводи на Копаонику. То што има скоро деведесет година не смета му да се активно рекреира на снегу.

Пре педесет година, сећа се Владимир, да би се спустио скијама са Панчићевог врха, морао је да пешачи два километра. Тада су на Копаонику били само војни објекти.

"Сада, системом жичара, могу да за двадесет минута обиђем готово цео Копаоник. То не може да се пореди", задивљено прича Владимир Матић.

На прагу десете деценије живота, Владимир веома спретно користи погодности жичара, али се љути што ове сезоне, иако је пензионер, плаћа ски-пас, што ранијих година није био случај.

„Објашњење надлежних је да ћемо ми те ски-пасове да дамо унучићима, фамилији. Ја у такав изговор не верујем. Мислим да је пре у питању криза или нешто друго."

У "Скијалиштима Србије" кажу да ове године нису у стању да пензионерима омогуће бесплатно скијање, као што је то уобичајено у зимским центрима у Аустрији, Италији или Немачкој.

Дејан Љевнаић, извршни директор "Скијалишта Србије" каже да је процедура формирања цена, па и ски-паса много компликованија и да конкретно о висини цене одлучује Управни одбор. "Ове године нису били у могућности да од плаћања жичара ослободе пензионере", тврди Љевнаић.

Владимир Матић, ипак, није просечни туриста. Његов спортски дух и оптимизам нису оставили равнодушним надлежне у "Скијалиштима Србије", који нису желели да му ускрате своје услуге - поклоњен му је десетодневни ски-пас.

Док му је уручивао поклон, извршни директор "Скијалишта Србије" рекао је да они неће дозволити да њихови корисници одлазе са планине. Чика-Влада ће поклон искористити крајем марта, када планира да дође са својим пријатељима, пензионерима. Тада су, каже, као и на почетку зимске сезоне, цене, а и временске прилике, наклоњене времешним гостима.

број коментара 0 Пошаљи коментар