Алексинац заштићен од пролећних поплава

Бованско језеро спремно је да дочека пролећни поплавни талас. Надлежни тврде да се прошлогодишње поплаве у Алексинцу неће поновити и да је брана сигурна.

Највећа вештачка акумулација на југу Србије, Бованско језеро, има најнижи водостај у последњих неколико деценија.

Језеро ће, тврде у Водопривреди, спремно дочекати пролећни поплавни талас, јер је на време испуштена потребна количина воде из басена, а брана на акумулацији потпуно је сигурна за пријем велике количине воде.

За разлику од фебруара прошле године када је за два дана ниво језера порастао за 7,5 метара, па је после 30 година вода у акумулацији први пут ишла преливом, слика на Бовану данас је потпуно другачија.

После недавног отицања воде, у горњем делу језера остао је само муљевити нанос, јер Моравица која гради акумулацију, због мало падавина, није успела да га покрије.

Спречавање пролећних поплава

"Водопривреда је одлучила да испусти воду пре поплавног таласа због лошег прошлогодишњег искуства", каже Светлана Живковић, директорка Водопривредног центра "Морава Ниш", и истиче да је то увек боље него да чекају кише и испуштају воду преко бране када је притисак на њу највећи.

Иако је у језеру мање воде него обично, 34.000 грађана Алексинца и околине уредно се снабдева пијаћом водом. У постројење за прераду из језера стиже 220 литара воде у секунди, што је, тврде надлежни, уобичајено за ово доба године.

После прошлогодишњих поплава до сада је, према речима Млађе Томића, директора алексиначког ЈП "Водовод и каналализација", регулисано корито реке Моравице кроз Алексинац. "Проширили смо га и продубили, направили насип. Одговорно тврдимо да поплава у граду овог пролећа неће бити."

Заштита мрестилишта

Нижи водостај језера искористили су риболовци да очисте обалу и припреме је за летњу туристичку сезону. Последица би, за сада, могло да буде само по богат рибљи фонд, јер се штука, смуђ, сом и деверика спремају за мрест.

Риболовци се надају да ће падавине помоћи да се језеро брзо напуни, каже Никола Кумановић, директор "Јужне Мораве 2", јер од 1. марта почиње забрана риболова због мреста. Он истиче да би 10 ха мрестилишта у горњем делу језера који је сада исушен требало да се што пре оспособи за мрест рибе које нема на нашем тржишту.

Снег који пада неколико дана и доток Моравице лагано дижу ниво језерске воде, па је тренутна кота 246,5 метара. То је међутим још увек 6 метара испод нормалног нивоа језера, тако да нема опасности од евентуалних поплава, низводно од бране.

Пошто корито Моравице од бране до Алексинца, које је у надлежности "Србија вода", још није регулисано, велике пролећне воде би могле да полаве само пољопривредне површине.

број коментара 0 Пошаљи коментар