Такмичење младих пијаниста у Шапцу

На 15. међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу учествује 140 ученика из пет земаља. Концерт најбољих ученика и студената одржаће се 4. марта.

У Шапцу се љубав према музици и школовање младих пијаниста негује од 19. века, када је у тај град стигао клавир - први у Србији. Та традиција крунисана је Међународним такмичењем, које се ове године одржава по петнаести пут.  

На четвородневном такмичењу младих пијниста, које се завршава 4. марта, шабачкој  публици представиће се талентовани ученици и студенти из Србије и региона.

Дванаестогодишња Емина Хускић из Сарајева у својој земљи добила је прву награду на Федералном такмичењу. Била је најбоља и на Фестивалу младих пијаниста у Италији где је освојила и пехар за најталентованијег учесника. Због јаке конкуренције, такмичење у Шапцу за њу је велики изазов.

"Задовољна сам како сам свирала. Надам се да ћу добити прву награду иако има много добрих такмичара", каже Емина а њена мајка Амра додаје: "Не можете да верујете колико 12 минута (толико траје наступ) исцрпи човека. Ипак, задовољна сам и веома срећна."

 

Момчило Томић из Дебрца има свој рецепт за успешан наступ: "Важно је вежбати дан пре такмичења, а на дан наступа треба бити опуштен". Александра Илић из Шапца каже да је имала лептириће у стомаку док је свирала, док се Лазар Торбица нада првом месту: "Имао сам само позитивну трему и хладне прсте."

Талентовани такмичари и љубазни домаћини

На Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу учествује око 140 ученика и студената из пет земаља. Чланови жирија су признати пијанисти и педагози из Србије и иностранства.

"Врло сам задовољна нивоом кандидата и њиховим свирањем, а посебно организацијом такмичења и сусретљивошћу људи из Шапца", истакла је Планинка Јуришић Атић, чланица жирија из Словеније.

Музичка школа "Михаило Вукдраговић" за овогодишње такмичење добила је полуконцертни клавир од члана жирија, професора Ђорђа Милојковића из Женеве. Директор Музичке школе Драган Карић каже да је то највреднија донација у историји школе. "Добили смо поклон вредан више од 20.000 евра. Наше задовољство и захвалност су велики."

Завршни концерт најбољих ученика и студената на овогодишњем фестивалу одржава се у петак.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 02. мар 2011, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Da ste mi zive i zdrave

i da vas Bog cuva i ucvrsti na izabranom putu.