Поскупљење хлеба - нови удар на кућни буџет

Највећи произвођач хлеба у Пироту повећао је цене хлеба за 10%, а поскупљења су најавиле и остале пекаре. Због сталних поскупљења Пироћанци веома тешко преживљавају.

Пекарско предузеће "Благоје Костић", највећи произвођач хлеба у Пироту повећало је цене хлеба у просеку за 10 %. Векна белог хлеба сада кошта 44 динара, а полубелог 42 динара. Поскупљења су најавиле и остале пекаре.

Због велике незапослености и таласа  поскупљења, у Пироту је у последњих годину дана драстично повећан број корисника народне кухиње и помоћи које додељује Центар  за социјални рад.

Већина Пироћанаца огорчена је због најновијег у низу поскупљења, посебно ако се има у виду да је просечна зарада у Пироту за петину мања од републичког просека. Грађани сматрају да је крајње време да се зауставе поскупљења, јер се зараде и пензије никако не повећавају.

Још прошлог месеца пециво је поскупело за 10 до 20%, а сада и остале пекаре најављују поскупљење хлеба. У Пироту има више од двадесет пекара. Незванично, пекари тврде да би најнижа цена векне хлеба требало да буде 55 динара.

У Организацији потрошача кажу да немају никакав утицај на формирање цена, али да је погубно то што је основна животна намирница за последњих годину дана поскупела чак 100%. "Ми апелујемо да Влада Србије заустави раст цена и пад животног стандарда, и позивамо пекаре да се понашају друштвено одговорно", истиче Слађана Манчић, представница Организације потрошача у Пироту.

Као последица сталних поскупљења и велике незапослености, у Центру за социјални рад у Пироту повећан је број захтева за помоћ. Марија Васић, директорка Центра каже да је све већи број породица којима је материјално обезбеђење једини извор прихода. Повећан је такође и број захтева за једнократну новчану помоћ, коју додељује локална самоуправа.

У Самосталном синдикату тврде да се, и поред тога што цене стално расту,  избегава дијалог о повећању плата. "Влада Србије и послодавци немају слуха за повећање минималних зарада по сату. Тренутно је цена сата 95 динара, Самостални синдикат тражи цену рада од 110 динра, а послодавци нуде мизерних 96 динара по сату", наводи Родољуб Ћирић, председник пиротског Самосталног синдиката.

Пироћанци тешко преживљавају због сталних поскупљења. Доказ за то је и повећање броја корисника Народне кухиње, за коју је формирана и листа чекања.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 02. мар 2011, 19:16) - vlado [нерегистровани]

tako i treba

ma jos treba da se povise cene hleba ima narod para u srbiji