Пролеће без дома

Више стотина Краљевчана дочекаће пролеће ван свог дома, а градитељи се труде да до 1. октобра збрину све оне који су у земљотресу остали без кућа. Кључеве нових монтажних кућа већ је добила 71 породица, а за десетак дана биће усељено још 200 кућа.

Више стотина Краљевчана пролеће ће дочекати ван свог дома. Градитељи се труде да до 1. октобра збрину све Краљевчане који су у земљотресу остали без крова над главом.

Кључеве нових монтажних кућа већ је добила 71 породица, а за десетак дана биће усељено још 200 од укупно 500 кућа чију изградњу финансира Влада Србије. Више од  2.000 људи, међутим, пролеће ће дочекати ван свог дома.

Попут избеглица које су не тако давно и сами дочекивале на свом прагу, Славица и Радомир Поповић, пензионери из центра града, привремено уточиште са још пет "расељених" породица нашли су на спортском аеродрому.

Породица Поповић, из улице Хероја Маричића у Краљеву, захваљује пријатељима који су их примили.

Један број бескућника зимује код рођака, пријатеља или комшија.

Вера Милојевић, из насеља Сијаће поље, каже да су десет дана провели у колима и два дана под шатором.

У колективним центрима и стамбеним контејнерима у Краљеву тренутно је око 700 људи. У кризном штабу, међутим, не знају тачан број људи, јер су се многи на своју руку вратили у оштећене домове.

У једној урушеној згради у Хајдук Вељковој улици степениште од пада задржавају само дрвене греде. Станари су углавном старци, кажу да се не боје, али боље решење немају.

"Сваки дан овуда пролазимо и страх нас је да се степенице не сруше", кажу станари.

Чекајући решење, најупорнији бескућници презимљују крај својих рушевина, у импровизованим шупама, чак и под шаторима, иако је температура у Краљеву далеко испод нуле. 

број коментара 0 Пошаљи коментар