Ипак две Борине недеље

Вишемесечни спор Књижевне заједнице и Градског одбора за културу Врања доспео је до суда који треба да одлучи ко има легитимитет да организује "Борину недељу". Oве године биће одржане две паралелне манифестације.

У Врању, спор Књижевне заједнице и локалне самоуправе око организације "Борине недеље" траје већ више месеци. Обе стране преко суда покушавају да докажу да су једини легитимни организатори манифестације, која се у част великом писцу одржава већ 45 година.

 

У вишем суду разматрана је тужба Књижевне заједнице која, како наводи, жели да заштити ауторска права. Одлука неће бити донета до 23. марта, када почиње "Борина недеља" тако да се не зна ко има право да организује манифестацију и додели награду.

Суђење се наставља 6. априла, након завршетка манифестације. На суду су разматрани и одговори града на тужбу Заједнице. "Тражили смо да се уведу привремене мере. Не могу коментарисати рад Суда, али сам задовољан досадашњим поступком и очекујем пресуду у нашу корист", каже Зоран Давинић, координатор екпертског правног тима Књижевне заједнице.

До сада је књижевни награду за најбоље прозно дело добило двадесеторо књижевника. Мирослав Јосић Вишњић награђен је 1993. године. "Не знам за остале добитнике награда, али ја ћу забранити Врању да употребљава моје име, ако оног добитника кога они хоће прогласе двадесет првим", упозорава Јосић Вишњић.

 

Оба организатора, Град и Књижевна заједница, имају генералне и оквирне програме 45. Борине недеље. "Прво вече је вече добитника награде, користићемо одломке из интервјуа преминулог Жарка Команина, прошлогодишњег добитника, и угостићемо неколико досадашњих добитника Борине награде, задржаћемо естетски ниво без обзира на све", рекао је уредник Књижевне заједнице Мирослав Цера Михаиловић.

Град припрема програм регионалног карактера, са књижевницима из бивших југословенских република и пратећим ликовним и музичким садржајем.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. мар 2011, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

srpska posla

da, pa oni ne mogu zajedno; Boze sacuvaj.

(среда, 02. мар 2011, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

strasno

znate li vi koliko kosta sve to!?

bojkot obema!!