Лозничка "Мода" постаје фабрика слаткиша

Куповином лозничке конфекције "Мода", нови власник је поред фабричке хале добио сеоску основну школу, робну кућу у центру града и гомилу нерешених проблема. У сваком случају, нова фабрика производиће слаткише.

Зграда Конфекције "Мода" у центру Лознице продата је тек на четвртој аукцији. Предузеће је у стечају, зграда је у међувремену пропала тако да је, уместо за  процењених 212 милиона, продата за 55 милиона динара.

Некад је лозничка "Мода" 70 одсто произведене одеће продавала на страном тржишту. Данас је фабричка хала, осам година од обустављања производње, руинирана. Када се у њој поново покрену машине, неће се производити одећа већ слаткиши, јер је купац власник кондиторске фабрике.

"У граду имамо све, добра је локација, али је стање веома лоше. Ми смо спремни да уложимо, да инвестирамо и да овде људи поново раде као што су радили некад", каже Митар Обрадовић, власник фабрике "Нели" (Nelly) и нови власник "Моде". Он каже да је зграду купио зато што је у центру града, што постоји могућност проширења инфраструктуре и, уз пресељење постојеће производње кондиторских производа, запошљавање нових радника.

 

Нови власник се, након куповине фабрике, суочио са бројним проблемима. Огласили су се и бивши радници који имају правоснажне пресуде за неисплаћене зараде и друга примања.

Бивша радница Радмила Обрадовић каже да им је "Мода" пре пет-шест година дуговала око 150 до 250 хиљада. Сада је због камата тај дуг много већи. Њена колегиница Милена Аврамовић тврди да су неки добили социјални програм или по пресуди. И она је, каже, тужила бившу фирму јер није добила ни динара, а отишла је међу последњима.

 Уз фабричку халу - школа, робна кућа и незадовољни радници приде

Конфекција "Мода" купљена је као правно лице у чијем власништву је, поред локала и Робна кућа "Европа" у центру града и зграда Основне школе "14. октобар" у Драгинцу. У току је судски спор за обе зграде.

Вршилац дужности директора школе "14. октобар" Велизар Кондић рекао је да је месна заједница и он, као представник школе, спремни да истрају у настојању да свим правним средствима школу врате.

Нови власник "Моде" наглашава да је главни предмет куповине фабричка хала чија ће реконструкција и реновирање почети већ наредне недеље, а за тај посао биће ангажовани радници из Лознице. Он је најавио и да је у плану, већ од почетка маја, отварање хипермаркета уз фабричку халу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 21. авг 2011, 21:06) - djordje [нерегистровани]

loznica 2

u svakom slucaju LOZNICA moze da se ponosi sto ima takvu firmu kao sto je Nelly,a drugi gradovi mogu da nam zavide.

(недеља, 21. авг 2011, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

loznica

bilo bo dobro da ima jos ovakvih firmi konkretno u loznici

(четвртак, 03. мар 2011, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Svaka cast milu, nek i nesto radi u propaloj Loznici