Падејска скела поново на Тиси

Падејска скела која је век и по превозила људе из Баната у Бачку извучена је на обалу кад је отворен нови мост на Тиси код Аде. Ускоро би скела могла да постане део туристичке понуде Падеја.

Падеј је севернобанатско село са три хиљаде становника, две реке и скелом која је сто педесет година повезивала људе, Банат и Бачку. Када је на Тиси код Аде отворен нови мост, скела је пристала уз обалу, а скелеџија отишао на заслужени одмор. Међутим, изгледа да он неће дуго потрајати, јер постоји шанса да скела поново заплови Тисом, али као туристичка атракција.

Скела је, на неки начин, и заштитни знак Падеја. "За њу се везују емоције, легенде и приче", подсећа Стана Ђембер, председница Савета месне заједнице Падеј.

Век и по скела је повезивала Банат и Бачку и за мештане ових крајева била од животног значаја. Многи ратари имају земљу с друге стране реке, а у тамошњим фабрикама ради велики број Падејчана. С друге стране, Бачвани своје овце радо доводе на испашу у Банат.

Дневно је Тису скелом прелазило педесетак бициклиста и исто толико возила. А неки су у Падеј свраћали само да би видели стару даму. "Једном ми је возач камиона рекао да је направио четрдесет километара дужи пут само да би видео скелу и возио се њоме", присећа се скелеџија Бранислав Милошев.

Скелеџијо, превези ме преко

Сада је, међутим, све другачије. Крајем 2010. у близини је изграђен мост и скела више није никоме била потребна. Сада лежи на обали Тисе, а скелеџије су остале без посла. "Сви смо се припремали за то, знали смо шта ће бити. Само је било питање времена", каже Бранислав Милошев.

Падејчани кажу да им је мост олакшао живот, али их ипак брине судбина скеле на коју су навикли. Председница Савета месне заједнице увелико ради на томе да је сачува: "Управо припремамо документацију да је ставимо под заштиту као покретни историјски споменик и касније да наставимо да тражимо средства да она постане туристичка атракција. У сваком случају, неће ићи у старо гвожђе."

Падеј има и других туристичких атракција: почетком децембра на његовим улицама се припреми рекордан број палачинки, ту се одржава и овчијада, а сачуване су и парне црпне пумпе старе читав век.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. мар 2011, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Skela

u svakom slucaju je treba sacuvati , aako i proradi ,velii broj Pdejcana koji rade u Adi i idu biciklom na posao ce je koristitijer je put ::: centar Padeja ---skela --centar Ade samo 4 km a ne 9 km preko mosta .a sigurno da ce je stocari kao i mnogi vlasnici zapreznih vozila koristiti jer su inace na mostu potencijalna opasnost zbog gustine saobracaja jer sad je protok vozila svih tipova priblizno ::: jedno vozilo na dva minuta .

Postovanje urednistvu