Успех крушевачког хора у Белорусији

На Десетом фестивалу православне песме у Белорусији, у категорији црквених хорова, прву награду освојио је хор цркве Лазарице "Св. кнез Лазар".

Химну "Боже правде" на првом редовном пролећном заседању Скупштине Србије отпевао је хор цркве Лазарице "Свети кнез Лазар". Избор није случајан: на Фестивалу православне песме у Белорусији Крушевљани су освојили прву награду у категорији црквених хорова.

 

На управо завршеном 10. фестивалу православне песме наступило је педесет хорова из Русије, Пољске, Словачке, Грузије, Литваније, Бугарске, Румуније и Белорусије.

Где год да су наступали, Крушевљани који су једини у белоруском граду Гродно представљали Србију, дочекивани су аплаузом... Да ли због разноврснијег репертоара или другачијег напева, чланови хора освојили су срца домаћина и стекли наклоност жирија.

Диригенткиња Катарина Вешковац објашњава успех хора "Св. кнез Лазар" на фестивалу: "Трудили смо се да, пре свега, изводимо српске савремене ауторе. То се домаћинима веома допало."

 

Успех је крунисан и титулом првог солисте фестивала. "У земљи где су хорови веома моћни и професионални, ми смо успели да са њима уђемо у ринг. Да у Белорусији дођете до финала и освојите награду, то је потврда да стварно вредите", истиче солистаЂорђе Томић.

Крушевачки хор је испунио жељу домаћина да једини од учесника Фестивала одржи концерт у духовном центру Белорусије, Жировици. У том манастиру налази се Богословски факултет и женска академија за дириговање.

 

Владика гродњански и волковски Артемије каже да Фестивал јача православну веру и духовност: "Зато нам је драго што смо дочекали браћу Србе који су довде прешли далек пут. Заједнички се молимо да у овим тешким историјским временима имамо једно срце и душу и један разум."

Током петодневног боравка у Белорусији хор је певао на литургијама у Гродном и Минску и обишао највеће светиње, попут цркве Бориса и Глеба из дванаестог века. Она је у тој земљи симбол православља као што су то у Србији Жича и Студеница.

Након наступа у Белорусији, хор "Св. кнез Лазар" добио је позиве за гостовање у Пољској и Румунији. Тренутно се припремају за велики концерт који ће у марту одржати у Београду.

 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 07. мар 2011, 11:48) - čarapan [нерегистровани]

bravo naši

Baš sam pomosan na moje kruševljane. Znao sam i pre da su dobri, ali ovo je stvarno veliko priznanje. Hvala Javnom servisu što prati ove događaje, važne za naš narod i crkvu.

(петак, 04. мар 2011, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Cestitka horu

Slavite i nadalje Boga jednim srcem i jednom dusom, jer je do veka milost Njegova.

(петак, 04. мар 2011, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

cestitka horu

Cetitamo od srca i zelimo napredak svim horistima crkvenog hora sv.Knez Lazar iz svete Lazarice,da i nadalje pevaju jednim srcem i jednom dusom.

(петак, 04. мар 2011, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

Честитам!

Лепа вест и желим вам још много успеха.