Транспарентно, али не скроз

Од седам јавних предузећа у Крушевцу само два су примања запослених ставила на увид јавности. Тренутно тих података нема ни на званичном сајту Града, који је податке о платама функционера и запослених у локалној самоуправи објавио пре две године.

Пре нешто више од две године на званичном сајту Града Крушевца објављени су подаци о платама функционера и запослених у локалној самоуправи.

Према препоруци градских власти, њихов пример требало је да следе и остала јавна предузећа која се финансирају из буџета. Да ли због тога што су плате у међувремену замрзнуте, или из неких других разлога, тек на званичном сајту оних који су дали препоруку више нема списка зарада, а од седам јавних предузећа само два су примања запослених ставила на увид јавности.

Директорка ЈКП "Крушевац" Невенка Ђорђевић наводи да су на сајту предузећа објављени сви подаци од значаја за јавност: "Наше плате нису тајна. За јануар је просечна нето зарада 27.210 динара."

Представник другог крушевачког комуналног предузећа Горан Красић истиче да су они објавили списак плата запослених, иако нису имали обавезу да то ураде: "Немамо разлога ништа да кријемо. Желимо да се створи реална слика о пословању јавног предузећа и зато смо тај списак поставили на сајт. Један од разлога је и то да људи, наши грађани, виде  да то нису екстремне зараде и да су на нивоу просечене зараде у републици.

Што се грађана тиче, дилема не постоји. Сви са којима смо разговарали сматрају да плате запослених у јавним предузећима и установама треба да  буду познате јавности. То мисле и запослени: "Установа у култури у којој ја радим већ је објавила податке о нашим зарадама. Тако треба да буде и у осталим јавним предузећима и установама које се финансирају из буџета."

Радници предузећа које није објавило податке признају да нису размишљали о томе да самоиницијативно обелодане своја примања. У Дирекцији за урбанизам кажу да, уколико би им из локалне самоуправе то и званично наложиле, немају ништа против с обзиром на то да су им плате мале.

број коментара 0 Пошаљи коментар