На суду због рекламирања спортског клуба

Прекршајни суд у Пироту осудио је опоменом Александра Петровића, председника аикидо клуба "Теншин" због тога што је на школи лепио плакате у којима рекламира свој спортски клуб.

Александра Петровића, председника аикидо клуба "Теншин" из Пирота, Прекршајни суд прогласио је одговорним и осудио га опоменом, због тога што је на школама лепио плакате којима  се  промовише активност клуба.

Тиме што је лепио оглас у коме се деца позивају да тренирају аикидо у његовом клубу, Петровић је прекршио Закон о оглашавању.  Суд је поступио по пријави републичког тржишног инспектора  за пиротски округ Драгане  Мијалковић, коју је она поднела још у марту прошле године. 

Александар Петровић, дипломирани грађевински инжењер из Пирота, оснивач и председник клуба "Теншин",  каже да пресуду није добио и истиче да неће прихватити никакву одговорност, јер сматра да је за децу бављење спортом корисно. Он каже да је на свим основним школама лепио плакате којима је позивао децу да се баве аикидом, нудио контакт телефон и обавештавао их о терминима тренинга.

 

"Сматрам да је аикидо веома користан за развој деце, и у физичком, и у менталном смислу, и не видим у чему је моја грешка. Ипак сам ја овде некакав педагог и усмеравам децу на нешто добро у животу. Није аикидо пуко бацање на струњачу и вежбање склекова. Он има много дубљи смисао", објашњава Александар Петровић.

Оглашавање у школама забрањено је законом

У Тржишној инспекцији у Пироту наглашавају да је пријава против Александра Петровића поднета у марту прошле године, у оквиру акције коју је покренуло Министарство трговине, с циљем да се заштите малолетници и спречи да се у вртићима и школама масовно оглашавају разне агенције, школе и спортски клубови. Инспекторка Драгана Мијалковић поднела је пријаву због кршења члана 85 Закона о оглашавању.

"Закон изричито наводи да је забрањено оглашавање у школама и предшколским установама, осим ако огласна порука служи заштити општег интереса малолетног лица и ако не препоручује конкретног даваоца услуга. То није пријава ни против спота ни против бављења деце спортом, већ пријава против оглашавања конкретног спортског клуба", каже Слободан Тодоровић, шеф одсека Тржишне инспекције у Пироту.

Аикидо федерација Србије и Спортски центар Пирота пружили су подршку Александру Петровићу и његовом клубу. Ненад Ђорђевић, директор Спортског центра каже да је дугогодишња пракса свих клубова у Пироту да термине својих тренинга оглашавају на огласним таблама школа. Због тога су, наглашава Ђорђевић, запрепашћени овом одлуком и спремни да помогну, уколико Александар буде осуђен новчано.

У Прекршајном суду у Пироту потврђено нам је да је Александар Петровић проглашен одговорним, али да му је изречана само опомена. Петровић истиче да пресуду још није добио, али да неће признати никакву одговорност, јер је то против његових моралних и животних начела.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 12. мар 2011, 17:47) - Goran [нерегистровани]

Kafici

Mozda nadlezni smatraju da je bolje da se plakate lepe po kaficima.Ali sta to vredi kad su tamo deca kojoj vise nema pomoci jer su tatini i mamini sinovi.Ipak ovo nije strasno kakve apsurde cujemo i vidimo svakoga dana.