Лукићи прикључени на градски водовод

После земљотреса у Краљеву пресушили су многи бунари у околини, насељу Лукићи вода је достављана цистернама а онда је Водовод оспособио локалну мрежу и у сваку кућу довео градску воду.

После земљотреса у Краљеву, пресушили су многи бунари у околини, тако да житељи неколико села и насеља нису имали довољно воде за употребу у домаћинствима и појење стоке.

Два месеца је насељу Лукићи вода достављана цистернама а онда је, по налогу Градског штаба за ванредне ситуације, Водовод оспособио постојећу локалну мрежу и у сваку кућу довео градску воду.

Мештанка Лукића Јелена Минић каже да јој је много лакше јер више не мора да греје воду нити јој треба помоћ да окупа бебу. Више не брине да ли ће и ћеркице Кристина и Валентина саме опрати руке после играња напољу. Раније је њен супруг доносио десетак балона воде да би било довољно за цео дан, каже Јелена: "У овом насељу никада и није било градске воде. Од када сам се ја удала ово је први пут да у кући има довољно воде."

Марија Павловић прича да је морала да топи снег како би напојила краву. На дну њеног бунара било је мало воде коју није могла да захвати: "За људе је лако. Наћи ћете негде воду. Донеће вам. Али за стоку је проблем. Крави треба око педесет литара воде дневно." 

Прикључење на градски водовод само привремено решење

Бунари су пресушили исте ноћи када је био земљотрес и вода месецима није надолазила. Било је домаћина који су покушавали да ископају нове бунаре. Одустали су већ на дубини од седам и по метара - када су схватили да је ново подземних вода опао за читавих десет метара.

За копање дубљих бунара потребна је механизација. За мештане Лукића то би били додатни трошкови. Охрабрује ипак да у неким бунарима, вода полако почиње да се пуни.

Радивоје Павловић каже да воду из бунара, која је надошла кад је снег почео да се топи, користе само за стоку, јер није испитана.

Градски Водовод је због новонастале ситуације повезао постојећу мрежу са насељима где има воде. Ранко Ђекић, технички директор ЈКП "Водовод" каже да им је градски штаб за ванредне ситуације наложио да обезбеде здраву пијаћу воду за то насеље: "Спровели смо воду из околних водовода. Ово је само делимично решење, али ће насеље у наредних пола године имати довољно воде", наглашава Ђекић.

За трајно решење водоснабдевања Лукића потребно је обезбедити око десет милиона динара. У Водоводу очекују да ће нова мрежа бити изграђена тек за неколико година.

број коментара 0 Пошаљи коментар