Позориште су глумци а не кулисе

Запуштени погони пропале фабрике "Младост" већ годинама су "даске које живот значе" за глумце суботичког Народног позоришта. Хладно је, прљаво и тешко, али не намеравају да изневере ни публику ни своју уметност.

Зграда суботичког Народног позоришта срушена је 2007, а нова још није завршена. Подијум за своју уметност глумци су пронашли у запуштеним фабричким халама у којима се некад производила чипка и позамантерија.

Хале пропале фабрике "Младост" и данас би сигурно биле празне, да се у њих нису уселили глумци.

"Овде су услови заиста лоши. Не кажем да смо радили у не знам каквим условима у старој згради, и тамо је било и хладно и прашњаво а зграда се распадала, али опет, то је била наша позоришна зграда", каже Љубица Ристовски, управница Народног позоришта Суботица.

Суботичко Народно позориште има Драму на српском и Драму на мађарском језику. Оба ансамбла пробе углавном одржавају у фабричким халама.

"Сваки глумац има у себи дозу фанатизма, па оваква једна сала не значи никакву препреку. Међутим, видите и сами да се овде зидови урушавају. Грејање имамо тек месец дана, без грејања смо радили две-три зиме", наводи глумац Арпад Черник.

Његов колега, глумац Ференц Петер додаје: "Чујете какав глас имам. Ако ја изгубим глас, то значи да у сали заиста мора да буде веома хладно."

У просторије некадашње фабрике "Младост" пресељене су и управа, сви фундуси, радионице и библиотека Народног позоришта. Месечна закупнина овог објекта кошта 400.000 динара.

"Ако овакви људи заслужују само оволико, онда је то заиста срамота", закључује Ференц Петер.

Уметност у рушевинама

Стара зграда Народног позоришта налазила се у строгом центру Суботице, а наша екипа је још 2002. извештавала о њеном урушавању. Пет година касније она је и срушена. Убрзо је, тик уз њу, започета изградња нове.

Председник управног одбора Народног позоришта Суботица Јожеф Каса наводи да је нова зграда већ требало да буде готова, али да су радови више пута обустављани због нередовног прилива новца, и из Републике, и из општинског буџета.

Изградњу новог објекта са по 45 одсто финансирају Покрајина и Република, а 10 одсто потребних средстава даје локална самоуправа.

Иако огорчени, глумци ће наставити да стварају у фабричкој хали докле год је то потребно. Лоши услови их нису обесхрабрили нити погоршали  квалитет њихових представа. О томе, осим верне публике, сведоче признања и бројне фестивалске награде.

број коментара 0 Пошаљи коментар