Из Албаније у Ариље пред олтар

Према најави представника општине Косјерић и скадарског удружења српске и црногорске мањине "Морача - Розафа", ускоро би се могао очекивати долазак Албанки, будућих невеста, и у косјерићка села.

После Пештера и Голије, невесте из Албаније почеле су да стижу и у ариљска села.

 

Након неколико сусрета и уз одобрење браће и оца, Дуката Круевечи из Скадра постала је млада госпођа Крљанчевић. Иако зна само једну реченицу на српском језику, удала се за Драгана и остала да живи у ариљском селу Вирову.

Иако Дуката на српском зна да каже само "Ја сам Србија, католик", њен младожења сматра да то неће бити никакав проблем. "Научиће, научиће..."

Драган Крљанчевић прича: "Дошли су, видела је мајка, видела је она, свиђа им се... Лепо је код мене, нисам најбогатији али нисам ни сиромашан. Имамо све што нам треба." Младенци су се упознали преко скадарске Агенције за склапање бракова која има своје представнике у Србији.

 

Зоран Ђоковић (алб. Гезим Гјоку) објашњава како све то функционише и да је рад Агенције чији је он директор у складу са законима и Србије и Албаније: "Папири од девојака су преко министарства, преко држава Албанија, преко нотара све легално, исто тако   од момака овде у Србији, морају да донесу у Агенцију све папире легално."

Представник Агенције у Србији Милун Ћирјаковић каже да је његов посао да Агенцију обавести о особинама момака који се жене, о њиховом имовинском стању, кога имају од родбине, с ким живе, како живе - све што може бити од значаја за будућу невесту.  "То је, наравно, веома важно, јер ипак нечије дете треба да дође да живи овде, далеко од своје куће. Неко и за њих брине."

Више бракова, више и деце

У Агенцији кажу да је четрдесетак девојака из Албаније које су се њиховим посредовањем удале у Србији, углавном српског порекла и различите вероисповести. Међу њима је и Диана Митровић, косјерићка снаха. "Данас сам срећна, лепо живим, имам све", каже Диана.

Посебну радост у дом Митровића унела је тромесечна Теодора. Њено рођење као да је подстакло и представнике власти у општини да се позабаве демографским питањима.

Популациона политика подразумева програме планирања породице и подстицање рађања пружањем материјалне подршке брачним паровима, као и друге мере које им могу олакшати одгајање деце. То је и био мотив за  договор о сарадњи општине Косјерић и Агенције.

"Ми смо се обавезали да ће месне заједнице у којима се налазе неожењени и општина из буџета сносити неке трошкове, јер се на тај начин можда још увек могу спасити села", објашњава Драган Вујадиновић, председник Општине Косјерић.

Већ се педесетак нежења из косјерићких села јавило да, попут Драгана Крљанчевића из Вирова, потраже своју Дукату.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 15. дец 2015, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

brak

kako stupiti u kontakt za brak

(петак, 22. мар 2013, 19:21) - anonymous-Dalibor [нерегистровани]

Usamljeni momak

Kako se ozeniti albankom,i kako doci do adrese za sklapanje brakova?Pozdrav!

(уторак, 15. нов 2011, 20:43) - bojan [нерегистровани]

albanija

veoma su aktivne u radu kao i u ocuvanju porodice

(субота, 09. апр 2011, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

slažem se

U pravu si sto posto

(субота, 09. апр 2011, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

pitanje

Kako se može doći do adrese agencije za sklapanje brakova sa devojkama iz Albanije?Možda neko zna adresu?

(недеља, 13. мар 2011, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Trazim zenu po celom svetu

Stalno izvestavaju o Albankama. A zasto ne bi slicno potrazili u Vijetnamu, Rusiji, Ukrajini, Kubi, itd.

(недеља, 13. мар 2011, 08:50) - Prle [нерегистровани]

Svaka čast :)

Albanke su prelepe ... i što je još važnije posvećene su pre svega porodici za razliku od ovdašnjih "samo daj lovu" devojaka i žena.
Predivne vesti, puno sreće u daljem životu!