Кромпир скупљи од банана

На пијацама у Србији кромпир је два до три пута скупљи него прошле године, и у неким градовима већ се продаје по 120 динара за килограм. произвођачи сматрају да су за толики скок цена криви накупци.

У Србији су за непуну годину дана, основне животне намирнице поскупеле и више од 70 одсто. Објашњења произвођача заснивају се на паду динара, поскупљењу средстава за заштиту биља, сточне хране, енергената, лошем роду...

Нова цена кромпира, највише је изненадила купце и потврдила да су, уз све наведене разлоге, несташице и високе цене тог поврћа последица и непланске производње и неуређених односа на тржишту, где пресудни утицај имају - накупци.

 Рекордну цену кромпир је достигао у Београду - 120 динара за килограм. Широм Србије продаје се по 70 до 100 динара, а бојазан да ће цена расти подгревају процене да га нема довољно, и да га тек неће бити.

Купци кажу да кромпир никад није био скупљи: "Сада је боље јести месо него кромпир." Потрошњу диктира цена. Цену, тако би требало да буде, пре свега трошкови производње. Али не и овде.

Продавац на пијаци каже да је кромпир у октобру нудио по 30 динара: "Нису хтели да купе, сад га не дам испод стотину." Други додаје да нема ни купуса и да га откупљују по цени од 50 динара за килограм.

Више него удвостручену цену на тезгама, до 120 динара, објашњава трошковима превоза. С друге стране, произвођачи тврде да су ти трошкови 2 до 5 динара по килограму.

Накупци нити сеју, нити копају, а највише зараде

Пре годину дана, у златарском и јаворском крају кромпир се и бацао, а они који су имали среће да га продају - давали су га по цени од 12 динара за килограм. Многи су, потом, смањили производњу. Ипак, само у два-три овдашња села, у магацинима и траповима још 400 - 500 тона кромпира чека купца.

Сада се за кромпир овде нуди и по 60 динара. Али, ако је ова година добра за произвођаче, за накупце је још боља - а они нити сеју, нити копају.

 "Они зараде 50 динара само што га ставе на тезгу и продају. Нико их не контролише, могу како хоће... ", каже Бранко Гујаничић и наглашава да је ова година била повољна за произвођаче и да су, први пут у последњих пет година, и они могли да зараде.

Кромпир спада у најскупље повртарске културе: производња кошта око 3.500 евра по хектару. Субвенције су мале, а род и продаја неизвесни.

"Оваква ситуација, у суштини, није добра ни за кога, дугорочно она не води озбиљном планирању производње кромпира", истиче Милинко Шапоњић из Канцеларије за економски развој у Новој Вароши.

Готово неизоставан у српској кухињи, кромпир се  ненадано нашао уз уобичајено скупе намирнице. А шта би могло да га замени - тешко је рећи, јер је и купус, на пример, већ пет пута скупљи него лане.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. мар 2011, 07:44) - anonymous [нерегистровани]

I šta sad?

I ko je tu kriv treba se zapitati?

(недеља, 13. мар 2011, 17:23) - milan [нерегистровани]

Krompir na internet

Udruzite se i ponudite po realnoj ceni krompir na internetu po dzaku od 25 kg. cena tai ta dovozite na kucnu adresu ali posteno.

(недеља, 13. мар 2011, 17:21) - milan [нерегистровани]

Krompir

Nisu samo nakupci koji dizu cene, a i oni i svi drugi to smo mi takav narod koji na nesreci drugoga traze svoj dobitak a kuka kada drugi tako isto s njim rade i tako stalno u zacaranom krugu.

(недеља, 13. мар 2011, 17:07) - surdulican [нерегистровани]

seljaci vratitite se u selo

prilika da zaradite bolje nego da radite za male pare, po gradovima, nema sladjegeg krompira do vlasinskog on je ko secer sladak
salu na stranu , ministar poljoprivrede razmisli kuda vodi ove drasticne cene ,ove nase bogate zemlje koja ima sve ,ali najmanje pameti, trebali kod nas da demonstracije pokazu da se nemoze sa ovakvim cenama ,a plate nikakve oni koji radu sta sa onima koji nemaju ni socijale ,a moraju da se boru za parce hleba, ministre pogledaj malo sirotinju.

(недеља, 13. мар 2011, 14:33) - TRIMO-D1 [нерегистровани]

srbi

svaka cast na komentar ja nisam sa sela al jedini spas srbiji je selo 1 kilogram krompira treba da kosta ko tih 10 gradskih kafa pa da se srbi zamisle dobro sta ce dalje

(недеља, 13. мар 2011, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

...

Cene su neverovatno otisle iznad proseka...
Ocemo da postanemo najskuplja zemlja,a sa najmanjim platama.
Neki ljudi nece moci ni da prezive...UZas,sta radi ova drzava!!!

(недеља, 13. мар 2011, 13:22) - Petkutin [нерегистровани]

Cena-prava sitnica

Juce smo kupili krompir dzak 4kg.- 1,99€.
Jaoooooj Srbijoooooo!!!!!!!

(недеља, 13. мар 2011, 13:03) - srki [нерегистровани]

Strasno

Strasno Milane sta ti pises. Ko govori o spavanju po ceo dan. Ima nas koji vredno radimo i mucimo se da prežhranimo porodice.Uvek ste kukali kako je tesko seljacima, sto fakat i jeste. Ali sada cujem neke komentare tih istih seljaka, da im je mnogo drago sto su namrnice toliko skupe i da ''ovi'' u gradu moraju da plate vise. Ovde drzava mora da reaguje intervetnim uvozom, pa cu da vas pitam sta ce te onda.

(недеља, 13. мар 2011, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

razmislite

Treba lagano da se privikavamo na pirinač i testenine, instant pire, gotov pomfrit iz uvoza. Ima rešenja.

(недеља, 13. мар 2011, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

bravo za @ludilo

Bravo za komentar!
Ali da napomenemo, ide proleće, krompiru rastu brkovi. Što veći brkovi to manja težina, a tek muke kuda sa njim u junu mesecu, kad počne da trune i smrdi. A sada je već polovina marta, za čas će juni...
Usput, na zapadu je kilo gotovog, zaleđenog pomfrita po ceni našeg jedva prosečnog, nekalibriranog. Teeeeška sramota!