Легат Емилије и Радована Белог Марковића

Дарујући Градској библиотеци у Лајковцу више од две хиљаде књига и публикација, слике, скулптуре, рукописе и личне предмете, књижевник Радован Бели Марковић и његова супруга Емилија обновили су традицију легата у том граду.

Брачни пар Емилија и Радован Бели Марковић поклонили су Градској библиотеци у Лајковцу 708 књига са посветом аутора, 743 наслова без посвете и 658 серијских публикација, 14 уметничких слика, две скулптуре у дрвету, реплике предмета из Лепенског вира, две писаће машине, рукописе, белешке, фотографије и личне предмете.

Повељу о легату потписали су дародавац и, у име примаоца поклона, Споменка Миливојевић, директорка лајковачке библиотеке, која је истакла: "Легат је од изузетне вредности не само за нашу библиотеку већ и за грађане Лајковца."

Поред тога што је садржајан, легат је права мера онога што је добро у библиотекарском свету и књижевности, каже Радован Бели Марковић, иначе оснивач и некадашњи њен директор библиотеке у Лајковцу.

Поред књига, библиотеци у родном Лајковцу Бели Марковић је поклонио и серијске публикације, уметничке слике, склуптуре, писаће машине, реплике из Лепенског вира и бројне рукописе, фотографије, белешке.

"Моја супруга Емилија и ја осетили смо да је време да све књиге које смо добијали од писаца и наших пријатеља и које смо куповали, сместимо међу книге у лајковачкој библиотеци, јер мислимо да им је ту право место", објашњава књижевник.

 

Поклоњене књиге и серијске публикације биће стручно обрађене и чуваће се као целина, а читаоци ће моћи да их користе искључиво у просторијама Градске библиотеке. Уметничка дела ће такође бити изложена у једном простору.

У Градској кући у Лајковцу, епископ ваљевски господин Милутин - оцењујући да је легат од изузетне културно-уметничке и духовне вредности -  уручио је књижевнику Златну архијерејску грамату, као велико признање на књижевном раду и несебичном поклону Градској библиотеци у Лајковцу.

број коментара 0 Пошаљи коментар