Читај ми!

Меморијал Надежде Петровић - награда публике Катарини Алемпијевић

Награду публике на 30. Меморијалу Надежде Петровић добила је Катарина Алемпијевић за амбијенталну инсталацију "Кроз шуму".

Изложба 30. Меморијала Надежде Петровић "На југ, на југ! Идемо на југ" затворена је 10. новембра.

Награду публике са највише освојених гласова добила је Катарина Алемпијевић за амбијенталну инсталацију "Кроз шуму". Награда подразумева самосталну изложбу награђене уметнице у Уметничкој галерији "Надежда Петровић".

Катарина Алемпијевић је одабрана за изложбу 30. Меморијала због "особености, појавности и снаге блиске темпераменту Надежде Петровић", чиме је селекторка изложбе проф. др Сарита Вујковић образложила укључење десет уметница у овогодишњи изложбени концепт, а што је уметница Катарина Алемпијевић апсолутно оправдала изложеним радом специјално продуцираним за изложбу 30. Меморијала.

Катаринин рад је био постављен у простору Галерије који је био "централна полазна основа из кога су се гранали слојевити наративи и тематске целине других простора".

Катарина Алемпијевић је рођена у Чачку 1977. године.

Дипломирала је на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, а магистрирала на истом факултету, на одсеку цртежа, 2003. године. Члан је УЛУС-а.

Студијски је боравила у пројекту Међународног града уметности (Cité internationale des arts) у Паризу, 2009. године. Учествовала на бројним групним изложбама у земљи и иностранству, а самостално је излагала у Београду, Чачку, Котору, Зрењанину, Нишу, Прагу и Паризу.

Добитница је више награда, поред осталих за графику на Првом међународном трујеналу графике у Београду (2011) и IV EX YU конкурсу на Новом Београду (2010); Откупне награде Министарства културе Републике Србије (2007, 2009); Откупне награде Галерије савремене ликовне уметности у Нишу (2000); III награде на 9. бијеналу "У светлости Милене" у  Пожаревцу (2003). 

Радови Катарине Алемпијевић се налазе у колекцијама Музеја "Цептер" у Београду, Уметничке галерије "Надежда Петровић" у Чачку, Галерије савремене ликовне уметности у Нишу и Уметничке галерије Народног музеја у Крушевцу.