Читај ми!

Кад одете у Музеј Надежде и Растка Петровића дочека вас закључана капија - да ли се нешто променило

Често нам је пред очима, а и не помислимо на то чиме нас је све задужила и зашто је једина жена која се налази на новчаницама у Србији. Надежда Петровић је академска сликарка, хуманитарна радница, једна од оснивачица Кола српских сестара, ратна болничарка. Пре више од годину дана извештавали смо о томе у каквом је стању спомен-музеј Надежде и Растка Петровића.

Зарђала капија у Улици Љубе Стојановића 25, закључана. На табли пише да је ту "Меморијални музеј Надежде и Растка Петровића".

Улазна врата, или оно што је од њих остало, скрива растиње. Зидови у приземљу зелени од влаге која деценијама натапа темеље, трули олуци и метални кров, дрвене жалузине са којих је фарба одавно спала.

Овако смо извештавали о легату Надежде и Растка Петровића пре нешто више од годину дана, у новембру 2019. Од тада се ништа није променило, а било је планова.

"Објекат захтева врло озбиљне радове, санацију и адаптацију, сечење зидова због влаге. Идеја је да већ током наредне године урадимо пројектни задатак и да урадимо пројекат санације и адаптације и чим се створе услови, чим се обезбеде средства, да пређемо на конкретне физичке, грађевинске радове", рекла је Гордана Грабеж, оперативна директорка Народног музеја.

Данас смо из Народног музеја добили саопштење у коме се каже да је планове као и многима у 2020. покварила корона.

Ипрак тврде да су сигурни да ће у догледно време бити створени предуслови да уз подршку државе и локалне заједнице реше овај вишедеценијски проблем.

Да подсетимо, Кућу је Музеју поклонила Надеждина рођена сестра Љубица Луковић 1967. године. Када је затворена за посетиоце 1986. године, збирка коју чине слике, библиотека, плоче, разгледнице и предмети примењене уметности, али и намештај, склоњени су у Народни музеј.

Део је изложен, а део се налази у депоу. План је да Када буде обновљен Музеј породице Петровић у Професорској колонији, у приземљу буду изложена лична и културна добра Надежде и Растка, а на првом спрату би се организовала културна дешавања.