Читај ми!

Горанка Матић добитница Награде Фондације Тања Петровић

Историчарка уметности и фотографкиња Горанка Матић овогодишњи је добитник Награде Фондације Тања Петровић, одлука је чланова Управног одбора Фондације, саопштили су из Фондације Тања Петровић.

Награда се додељује за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима и биће уручена 28. фебруара у Музеју савремене уметности.

Горанка Матић почела је професионалну каријеру осамдесетих година прошлог века у часопису Џубокс, наставља у Старту, Полету, Свијету.

Била је у првој постави недељника Време, где је као уредница фотографије провела 17 година, а затим је била уредник фотографије у новинској кући Политика и Радио телевизији Србије.

Њен рад је нарочито значајан у области рок фотографије, пре свега током Новог таласа, а неке од њих су обележиле омоте плоча најзначајнијих домаћих музичара: Идола, У шкрипцу, Бајаге и инструктора, Ђорђа Балашевића...

Горанка Матић је ауторка култних фотографија о турбулентним друштвено политичким збивањима на београдским улицама током деведесетих година прошлог века.

Излагала је у земљи и иностранству.

За изложбу "Тихо тече Сутјеска" добила је Политикину награду 2004. године.

Музеј савремене уметности у Београду припрема ретроспективну изложбу њених радова, која ће бити отворена 24. марта, ове године.