Sedma žrtva koronavirusa u Srbiji, stigao avion sa medicinskom opremom

Još jedna žrtva Kovida-19 u Srbiji, ukupno sedam osoba preminulo je od posledica koronavirusa. Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je potvrđeno ukupno 457 slučajeva. U Beograd je stigao još jedan avion sa medicinskom opremom. Predsednik i premijerka će se sutra u 18 časova obratiti javnosti.

21.30 – Avion sa medicinskom opremom sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Dočekala ga je premijerka Ana Brnabić

20.45 – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je iz "Štark arene" poslato 12.800 paketa za beogradske penzionere čije su penzije niže od 30.000 dinara.

18.54 – Vlada Srbije preporučila je crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih svih dosadašnjih mera Vlade. Odlučeno i da se isporuke zaštitnih maski peko RFZO oslobode PDV-a. Preporučeno da se penzije isplaćuju odjednom. Penzionerima jednokratna pomoć od 4.000 dinara.  

18.50 – Večeras stiže prvi avion pomoći koju Evropska unija šalje Srbiji, najavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je reč o medicinskoj opremi. 

18.33 – Avion "Er Srbije" sa 120 srpskih državljana iz Londona sleteo je u Beograd.

18.28 – Vojska pruža pojačanu podršku u suzbijanju Kovida-19 u Valjevu, koje je jedno od žarišta ove zarazne bolesti. Vojnici obezbeđuju zdravstveni centar u tom gradu, a takođe će dezinfikovati ulice, trgove i druge javne površine u Valjevu. 

18.20 – Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je da je potvrđeno osam novih slučajeva koronavirusa i da je izlečen jedan od pacijenata koji je ranije zaražen. Na Kosovu je ukupno 79 obolelih.

17.30 – Prolećnog raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola u Vojvodini neće biti, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Umesto planiranog prolećnog raspusta u periodu 10. do 20. aprila nastaviće se sa nastavom na daljinu, osim za vreme uskršnjih praznika. 

16.55 – Udruženje banaka Srbije upozorava da je jedan broj građana dobio SMS poruku u kojoj se od njih, kao klijenata banke, traže lični podaci: jedinstveni matični broj građana, broj računa, PIN i slično. Ističu da je reč o prevari, odnosno takozvanoj fišing kampanji.

16.50 – Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je 67.000 radnika kod svojih kuća zbog toga što su firme u kojima rade trenutno zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Dodao je da je ukupno 168 kompanija zaustavilo proizvodnju.

16.20 – Sutra u 18 časova javnosti će se obratiti predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. 

16.02 – Kada pogledamo ove brojeve, moramo biti svesni da u Srbiji ima više virusonoša. Ako uspemo da se svi ponašaju kako treba i da na vreme dijagnostikujemo, onda ćemo moći da kažemo da bi kriva mogla da bude pod kontrolom, dodaje Tiodorović. 

15.55 – Deca, mala deca, bebe nemaju težu kliničku sliku, ali mogu da prenesu virus. Što se tiče trudnica, one mogu da obole i imaju isti tok bolesti. Po onome što do sada znamo, Kovid-19 nema značajno teži tok kod trudnica, dodaje Stevanović.

15.52 – Oko 25 pacijenata je trenutno na respiratorima, ali se zdravstvena stanja menjaju pa je moguće da se taj broj promeni, dodaje Jovanovićeva. 

15.49 – Kada je reč o uzimanju lekova na svoju ruku, doktorka Jovanović kaže da svako ko uzima antibiotik na svoju ruku rizikuje da, kada mu zaista bude potreban, lek neće delovati.

15.46 – Nama ovog trenutka nije potreban totalni karantin gradova. Ali ako svi ne shvatimo situaciju i ne budemo odgovorni, doći ćemo do toga, kaže Tiodorović. 

15.37 – Deca koja zahtevaju lečenje biće smeštena na pedijatrijskom delu u bolnici "Dragiša Mišović", kaže Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike. Dodaje da Sajam nije kolektivni smeštaj već privremena bolnica. 

15.34 – Mi smo razmišljali o pojačanim epidemiološkim merama u Beogradu, Nišu i Valjevu. Te mere ne bi bile negativne i dale bi određen doprinos kontroli, ali o tome će se multisektorski razmišljati i biće doneta odluka, poručuje Jovanovićeva.

15.29 – U Beogradu je potvrđeno 177 slučajeva, u Kolubarskom okrugu 42, u Nišu 40. 

15.26 – Potrebno je da krivu što više spustimo i da tamo krajem aprila i početkom maja imamo mogućnost da virus možda to ne može da izdrži. Da mi izdržimo ono što virus neće moći da izdrži, navodi Tidorović. 

15.23 – I radno aktivno stanovništvo mora da vodi računa o sebi, da nosi zaštitnu opremu i dezinfikuje radni prostor, dodaje Tiodorović. 

15.22 – Kraj ove nedelje i sledeća sedmica biće izuzetno teške, očekujemo porast broja umrlih i zaraženih. Potrebno je imati gvozdenu disciplinu, ističe epidemiolog Branislav Tiodorović.

15.15 – Direktorka Instituta "Batut" doktorka Verica Jovanović apelovala je još jednom na građane da ostanu u svojim kućama, posebno stariji sugrađani i istakla da je ključ preventiva kako bi se sprečilo širenje koronavirusa

15.12 – Još jedna žrtva koronavirusa u Srbiji. Preminula je osoba koja je bila hospitalizovana u bolnici "Dragiša Mišović".

15.04 – Još 73 slučaja koronavirusa u Srbiji, ukupno 457.

14.55 – Očekuje se početak konferencije na kojoj će biti saopšteni najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom.

Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 295 osoba od kojih su 73 pozitivne i 222 negativne na SARS-kov-2.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je ukupno 1.456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U toku noći preminula su dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen Kovid-19. Danas se očekuje dodatna isporuka dva miliona i devetsto hiljada maski iz Kine.

Prema poslednjim informacijama, najviše zaraženih je u Beogradu, Nišu i Valjevu. Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila da su doktori rekli da još ne treba zatvarati ta tri grada, a da će ta mera biti sagledana u naredna 24 sata.

Sreda je bila najteži dan od početka epidemije u Srbiji, pošto je potvrđen 81 novi pacijent, a nažalost bilo je i smrtnog ishoda.