U Užicu nije proglašena vanredna situacija zbog korone, donet set mera

Gradski štab za vanredne situacije Užica je na današnjoj sednici doneo predlog mera u cilju sprečavanja intenzivnog širenja koronavirusa na teritoriji grada. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata, a nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru, na pijaci i u taksi prevozu.

U Užicu se poslednjih dana drastično povećao broj zaraženih koronavirusom, zbog čega je taj grad postao novo žarište. Od početka epidemije do 22. juna u tom je gradu registrovan 71 slučaj koronavirusa, da bi za samo nekoliko dana ta cifra porasla na 162 inficirana.

Očekivalo se da će na današnjoj sednici kriznog štaba biti doneta odluka o proglašenju vanredne situacije, što se ipak nije desilo. Gradski štab doneo je niz mera radi sprečavanja širenja virusa.

Merama je predviđeno obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama) i na gradskoj pijaci.

"U skladu sa nacionalnim preporukama u ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu se organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja", saopštio je Gradski štab.

Na preporuku Gradskog štaba Gradsko veće je donelo odluku da radno vreme ugostiteljskih objekata, u vreme povećane opasnosti od širenja koronavirusa bude do 22 časa.

Predviđeno je ograničavanje broja osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge na broj koji treba da obezbedi socijalnu distancu od najmanje dva metra.

"U svim objektima, ustanovama i na javnim mestima obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije koronavirusa", saopštio je Gradski štab.

Nošenje zaštitnih maski biće obavezno i u taksi prevozu.

Vršioci javnih usluga, organi lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove na teritoriji grada Užica moraju preduzimati mere za bezbedno pružanje usluga građanima i zaštitu zaposlenih.

U gradu Užicu će ponovo početi pojačano pranje i dezinfekcija javnih prostora.

"Gradski štab će svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome predlagati nove mere. Gradski štab apeluje na građane da se strogo pridržavaju propisanih mera i poštuju pravo svakoga na zdravlje i bezbednost u uslovima opasnosti od Kovida 19", navedeno je u saopštenju Gradskog štaba objavljenom na sajtu grada.