Čitaj mi!

Direktor SZO Kluge: Proces vakcinacije u Srbiji impresivan

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, sa kojim je razgovarao o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv virusa korone tokom proteklih godinu dana. Kluge je obišao vakcinacioni punkt na beogradskom Sajmu i tom prilikom ocenio da je proces vakcinacije u Srbiji impresivan.

Kluge je posle sastanka, tokom zajedničkih izjava za medije, pohvalio Ministarstvo zdravlja, Vladu Srbije i celo rukovodstvo naše zemlje za sve preduzete mere protiv koronavirusa.

U tom smislu, kazao je da su vrlo brzo izgrađene dve nove bolnice specijalno za kovid pacijente, da se gradi i treća i istakao da je, zahvaljujući tome, u Srbiji održana relativno niska stopa smrtnosti.

Kluge je istakao da je Vlada vrlo brzo mobilisala brojne ljudske resurse i rasporedila ih tokom pandemije i zahvalio se zdravstvenim i socijalnim radnicima na hrabrosti koju su pokazali.

Istakao je da je od početka Srbija shvatila vakcinu kao nešto što spasava živote ljudi, a ne kao geopolitičko pitanje, i na tome je čestitao našoj zemlji i onima koji su takve odluke doneli.

Funkcioner SZO je rekao da se raduje što će imati priliku da posmatra proces rada na jednom punktu za vakcinaciju.

"Od samog početka pandemije spas je u solidarnosti i na nivou zemlje, ali i na širem nivou. Nikoga ne smemo zapostaviti", kazao je Kluge i izrazio zahvalnost Lončaru što je naša zemlja donirala vakcine zemljama u okruženju.

Kluge kaže i da SZO intenzivno sarađuje sa kineskim i ruskim vlastima na odobrenju njihovih vakcina na evropskom nivou.

"Da bismo izašli iz pandemije, moramo što pre završiti proces vakcinacije, povećati proces proizvodnje vakcina, ali i pojačati solidarnost", istakao je Kluge i izrazio u isto vreme zabrinutost zbog toga što se u evropskoj regiji šire novi sojevi.

Ističe da vakcine deluju i na te nove sojeve virusa, ali da je potrebno ubrzati vakcinaciju.

"Vakcine spasavaju živote, ali biće potrebno vreme da se svi u našim zajednicama vakcinišu", kazao je Kluge i uz razumevanje ljudi da su umorni od ograničenja i restrikcija, pozvao sve koji slave predstojeći Bajram i Vaskr da to proslave na bezbedan način.

Zahvalio je Lončaru što je pristao da bude pokrovitelj Plana za zdravlje za Zapadni Balkan i naveo da je kao regionalni direktor postavio naš region kao svoj prioritet. U tom smislu, Kluge se nada da će, ako kovid 19 to dozvoli, krajem godine u Beogradu biti u mogućnosti da organizuju sastanak ministara iz regiona na kojem bi bio dogovren plan do 2030.

Prioritet broj 1: imunizacija

Ministar Lončar je kazao da su na sastanku razgovarali i o planu razvoja do 2030. godine i naveo da su mnoge stvari morali da odlože zbog pandemije koronavirusa.

Lončar je istakao da su se saglasili da je trenutno prioritet broj 1 imunizacija.

"Srbija se obavezala da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje SZO i pomoći da se to uradi u celoj Evropi", kazao je Lončar i dodao da će dati doprinos kada je reč o mentalnom zdravlju narušenom zbog dužine trajanja pandemije i u pomoći ljudima koji se suočavaju s tim.

"Dogovorili smo se za tri faze koje ćemo raditi u najskorije vreme, u junu ćemo se u Atini dogovoriti šta i kako ćemo raditi pod pokroviteljstvom SZO", kazao je Lončar.

Prema njegovim rečima, danas je razgovarano o tome šta će se raditi kada prođe koronavirus kako bi se vratili u normalne tokove, kao i šta su stvari u koje se mora ulagati kako bi nadoknadili sve što je izgubljeno.

Lončar je od Klugea dobio i odgovore na pitanja dokle se stiglo sa registracijom kineske vakcine i kazao je da je na sastanku rečeno da će biti uskoro, ali i da se uporedo radi i na vakcini "sputnjik V", koja je u predmetu gledanja i nalaza SZO.

Složili smo se da za te vakcine nema razloga da gledamo na politiku, već da radimo kako je radila Srbija do sada, odnosno da je interes pre svega zdravlje i životi građana, rekao je ministar.

Lončar je kazao da su razgovarali o stav SZO o kovid pasošima i naveo da ta organizacija nije za kovid pasoše, već preporučuju kovid sertifikate i to najbolje digitalne, gde će biti pregled da li je neko vakcinisan i u kom statusu, ali ne da bi se pravile prepreke, već zbog analize.

Najavio je da će sutra sa Klugeom na Torlaku obići skladište vakcina koje je finansirala SZO.

Lončar je za Klugea rekao i da se radi o dokazanom prijatelju Srbije, koji je za Ministarstvo zdravlja naše zemlje dostupan 24 časa svakoga dana, posebno od kada se nalazimo u pandemiji koronavirusa.

Brnabić i Kluge o epidemiološkoj situaciji i imunizaciji

Sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hansom Klugeom, o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji razgovarala je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Predsednica vlade zahvalila je na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi i istakla da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.

Brnabićeva je obavestila direktora SZO za Evropu o toku imunizacije građana u Srbiji, izrazivši uverenje da ćemo zahvaljujući velikom broju vakcinisanih, uspeti da stvorimo kolektivni imunitet i vratimo se u normalne tokove života.

Proces imunizacije u Srbiji direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je kao impresivan i naveo da je Srbija donela dobru odluku da građanima ponudi sve dostupne vakcine koje se koriste u borbi protiv korona virusa, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izražavajući zabrinutost zbog pojave novih sojeva virusa, Kluge je istakao da je neophodno ubrzati proces imunizacije i pokazati međusobnu solidarnost.

On je pohvalio Srbiju na humanosti koju je pokazala donirajući vakcine zemljama regiona i omogućavajući vakcinaciju onima koji nemaju dovoljan broj vakcina za svoje građane.

Predsednica vlade istakla je da će Srbija i dalje sarađivati sa zemljama regiona i pomagati u skladu sa svojim mogućnostima.

Kada je u pitanju projekat Mapa puta za zdravlje na zapadnom Balkanu 2021-2025, izneto je i da će, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole, krajem godine u Beogradu biti održan regionalni sastanak, značajan za buduće unapređenje saradnje država regiona u oblasti zdravstvenih izazova.

Kluge obišao Beogradski sajam 

Kluge je obišao i vakcinacioni punkt na Beogradskom sajmu i tom prilikom ocenio da je proces vakcinacije u Srbiji impresivan.

"Imam veoma pozitivan utisak. Ceo svet zna da Srbija brzo napreduje u vakcinaciji, ali videti to sopstvenim očima je impresivno", rekao je Kluge u izjavi za Tanjug, a upitan o impresijama nakon obilaska punkta za vakcinaciju.

On je kazao da je mogao da se uveri da se za 10 minuta može proći čitav proces od ulaska, popunjavanje papira do vakcinacije.

Posebno je pohvalio sistem za prijavu i registraciju vakcinacije e-Upravu, rekavši da se radi o značajnoj inovaciji. Objasnio je da mu je taj IT sistem detaljno objašnjen i kazao da smatra da je odlično postavljen.

Kluge je kazao da se u EU govori o sertifikatima i da je bitno da SZO, kao panevropska organizacija, gleda i primere izvan Unije.

Zahvalio je posebno lekarima i medicinskom osoblju, koji su heroji ove pandemije. SZO će, prema njegovim rečima, nastaviti da podržava Srbiju, a Srbija, uveren je, podržavati ostale zemlje Zapadnog Balkana.

S procedurom na punktu za vakcinaciju na Sajmu delegaciju SZO upoznali su državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski, direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić i koordinatorka tog punkta dr Dragana Milošević.

Oni su mu pokazali svaku tačku koju prolazi osoba koja dolazi na vakcinaciju, a posebno sistem e Uprave.

Kluge je u razgovoru sa osobljem o digitalnom sistemu rekao da je on impresivan. Takođe, on je imao priliku da prisustvuje davanju vakcine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">