Čitaj mi!

Đaci u školama - živa reč bolja od nastave na daljinu

Posle pet nedelja, u školske klupe su se vratili osnovci od petog razreda i srednjoškolci. Nastavu će pratiti po modelu iz septembra - po smenama, s nastavom na daljinu i u školi, s manje učenika u odeljenjima, uz obaveznu masku.

 U učionici može da bude najviše pola odeljenja. Druga polovina na nastavi je u drugoj smeni ili druge nedelje. I nastavnici i đaci su saglasni -  živa reč je bolja od nastave na daljinu. 

"S obzirom da sam učenica osmog razreda i bliži nam se taj završni prijemni dosta mi znači što smo se vratili. I zbog drugara, i zbog svega, ali i zbog nastavnika", ističe buduća srednjoškolka.

Budućoj brucoškinji je teško navići se. "Čas on-lajn nastava, čas se vraćamo ovde i nama to kao četvrtoj godini teško ide uz pripreme za fakultet", kaže ona.

Za nastavu uživo je i njen školski kolega. 

Odabrane obrazovne platforme ostaju u nastavi. 

"Imamo TIMS platformu preko koje smo odvijali i preko koje se realizovala naša nastava u prethodnom periodu. Posle raspusta, intenziviraćemo pripremne časove", najavila je Valentina Nikolić iz škole "Nada Popović" iz Kruševca. 

Pravila su ista

I posle petonedeljne pauze, pravila su ista. Čas u školi traje 30 minuta. Nošenje zaštitne maske i održavanje distance je obavezno.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić kaže da su svi počeli s vaspitnobrazovnim procesom, odnosno s procesom nastave kako je i dogovoreno.

"Sve je bilo spremno, nije prvi put. U onim sporadičnim slučajevima i ukoliko ih bude, u saglasju sa nalazima lokalnih zavoda za javno zdravlje i kriznih štabova moguće je da se određena škola obrati preko školske uprave Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja da im se odobri da pređu na nastavu na daljinu", naveo je Ružić. 

Đaci će ići u školu do 29. aprila. Zatim sledi prolećni raspust - za srednjoškolce do 4. a osnovce do 7. maja, kao i za sve đake u Vojvodini.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">