Čitaj mi!

U Srbiji sve više bolnica u kovid sistemu, Francuska suspendovala nevakcinisane zdravstvene radnike

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 7.602 osobe od 26.183 testirane. Od posledica zaraze preminuo je još 31 oboleli. Na bolničkom lečenju je 3.901 osoba, od kojih se na respiratoru nalazi 156 pacijenata.

Šumadijski okrug, još 516 inficiranih

U Šumadijskom okrugu, do 20 sati, registrovan je još 561 novi slučaj, od 1.542 testirana uzorka.

Najviše novozaraženih je u Kragujevcu – 371, sledi Aranđelovac sa 45, Topola 13, Rača 14, Knić 28, Batočina 22 i Lapovo sa 23.

Broj hospitalizovanih pacijenata u UKC Kragujevac je 212, dok se 15 pacijenata nalazi na respiratorima.

U Italiji od oktobra najstrože mere – svi zaposleni moraju da imaju kovid sertifikat

Vlada Italije donela je odluku da svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili dokaz da su nedavno preležali kovid 19.

Mere koje su donete u Italiji su među najstrožim pravilima tokom pandemije na svetu, preneo je Rojters.

Nove mere će na snagu stupiti 15. oktobra, a, prema nacrtu vladinog dekreta u koji je Rojters imao uvid, svaki radnik koji ne bude imao dokaz biće suspendovan, ali ne sme da bude otpušten.

Ljudi koji ne budu poštovali mere i budu radili uprkos suspenziji moraće da plate kaznu od 600 do 1.500 evra. 

(Rojters

U Francuskoj suspendovano 3.000 zdravstvenih radnika koji se nisu vakcinisali

Bolnice, domovi za stare i zdravstveni centri širom Francuske suspendovali su oko 3.000 radnika koji se nisu vakcinisali protiv koronavirusa, uprkos tome što je imunizacija zdravstvenih radnika obavezna u toj zemlji, saopštile su francuske vlasti.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da je većina radnika suspendovana privremeno, preneo je Rojters.

"Mnogi su odlučili da se vakcinišu nakon što su videli da je pravilo obavezno", kazao je Veran za radio RTL. 

(Rojters

Sve više dece obolele od kovida, među zaraženima i bebe

Dečji pulmolog iz KBC "Dragiša Mišović", Olivera Ostojić, rekla je za RTS da su kod najmlađe dece najblaži mogući simptomi koronavirusa, da nema komplikacija, a da je broj zaraženih među najmlađima znatno porastao.

KBC "Zvezdara" narednih dana ulazi u kovid sistem

Zbog sve većeg broja obolelih kojima je potrebno bolničko lečenje, narednih dana u kovid sistem ulazi i KBC Zvezdara, saznaje RTS.

Poljska donira Srbiji 200.000 vakcina Spajkvaks (Moderna)

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o prihvatanju donacije Poljske u vakcinama protiv bolesti kovid 19 Spikevax (pod ranijim nazivom Moderna).

Polazeći od tradicionalno prijateljskih i bliskih odnosa dve države, Vlada Poljske je donela odluku da 200.000 doza vakcine, bez nadoknade, ustupi Srbiji, kako bi se nastavila neometana masovna vakcinacija stanovništva, saopštila je Vlada Srbije.

U Srbiji vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina

U Srbiji je do sada vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina, izjavio je pedijatar dr Goran Vukomanović i istakao da je to nedovoljno i da je potrebno raditi na promociji imunizacije i edukaciji stanovništva.

"Bezbednost vakcine je dokazana i pre početka njene primene, a do sada su već milioni dece u svetu primili vakcinu, dok se njena efikasnost pokazala na najvišem nivou", rekao je Vukomanović za Tanjug.

Podsetio je da je Stručni komitet za vakcinaciju u Srbiji odobrio vakcinu za decu stariju od 12 godina, dok je prethodno je bila odobrena Fajzerova vakcina kod mladih od 16 godina.

"Vrlo brzo će biti odobrena vakcina i za decu mlađeg uzrasta, te apelujem da se vakcinaciji priklone i roditelji i deca, kako bi se sprečilo širenje virusa", apelovao je dr Vukomanović.

Danas i sutra vakcinacija građana ispred Pionirskog parka u Beogradu

Ispred Pionirskog parka u Beogradu građani će danas i sutra u mobilnom autobusu za vakcinaciju moći da prime prvu, drugu ili treću dozu "Sinofarm" ili "Fajzer" vakcine.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navela je da će građani u mobilnom autobusu moći da se vakcinišu u periodu od 10 do 18 časova, kao i da će za vikend moći da se vakcinišu na Zemunskom keju, gde će se premestiti autobus za vakcinaciju.

Istakla je da je u prva dva sata od postavljanja mobilnog autobusa za vakcinaciju vakcinisano više od 30 građana.

"Važno nam je da svaki dan budemo na terenu kako bi građanima bio što dostupniji punkt za vakcinaciju", rekla je Stanisavljević Tanjugu.

Ukazala je da pored mobilnog autobusa u Beogradu postoji još pet punktova za vakcinaciju koji se nalaze pri svakom domu zdravlja, a u kojima, kako je navela, građani mogu da se vakcinišu bez zakazivanja.

"Još jednom apelujem na sve da budu odgovorni prema sebi i prema svom zdravlju i da iskoriste mogućnost vakcinacije", rekla je Stanisavljević.

Dodala je da je u Beogradu do danas prvom dozom vakcinisano preko 794.000 građana, a da je treću dozu primilo više od 114.000 građana.

U Beogradu 1.885 novoobolelih, još 10 gradova sa trocifrenim brojem novih slučajeva

U Beogradu je u poslednja 24 sata registrovano 1.885 novih slučajeva koronavirusa, od ukupno 7.602 novoobolela širom Srbije.

Osim prestonice, još deset gradova beleži trocifren broj zaraženih, od kojih tri imaju više od 300 novoobolelih.

Posle Beograda, najviše novozaraženih ima Novi Sad – 386, a za njim slede Niš – 371  i Kragujevac – 336.

Kraljevo ima 168 novih slučajeva, Užice 135, Čačak 131, Novi Pazar 128, Valjevo 126, Leskovac 116 i Lozica 107.

U Jagodini je registrovano 99 novozaraženih, Šapcu 98, Sremskoj Mitrovici i Vranju po 97, Prokuplju 92, a u Smederevo 91 novi slučaj koronavirusa.

U ostalim mestima je manje od 90 novoobolelih u prethodna 24 sata.

Na KiM 14 preminulih i 368 novoobolelih od kovida 19

U poslednja 24 sata na Kosovu i Metohiji preminulo je 14 osoba od posledica kovida 19, dok je od 6.882 osobe testirane na koronavirus pozitivno 368, saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

Iz izolacije ili sa bolničkog lečenja izašla su 1.382 pacijenta, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva pod nadzorom zdravstvenog sistema privremene vlade u Prištini 13.473.

Od izbijanja epidemije umrlo je 2.859 osoba.

Obe doze vakcine do sada je primila 399.341 osoba.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve složenija, raste broj zaraženih i preminulih, ali i broj pacijenata na bolničkom lečenju i respiratoru.

Lekari ponavljaju da je jedini izlaz iz epidemije vakcinacija, a nadležni podsećaju da će se strože kontrolisati važeće mere.  

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da su kovid propusnice najefikasnije i najpravičnije rešenje

"Neki smatraju da je to kršenje ljudskih prava, ali zavisi od toga o čemu tačno govorimo. Mislimo na neko okupljanje, gde je zabava, što nije nasušna potrebna, da je potrebno da bi se obezbedila sigurnost onih koji su tu, da se tom mestu pristupa ili sa dokazom o vakcini, negativnim testom na kovid, ili da je preležao bolest", istakao je Janković.

Govoreći o vakcinaciji trudnica, navodi da se one ne vakcinišu u prvom trimestru iz predostrožnosti dok se ne formiraju svi organi bebe. 

"Nikakav štetni efekat ni po majku ni po plod nema vakcina. Sve vakcine koje ne spadaju u žive, a nijedna protiv kovida to nije, davale su se trudnicama i ranije, bezbedne su. Mnogo je bezbednije vakcinisati trudnu ženu nego rizikovati da dobije kovid", ističe imunolog.

Prof. dr Aleksandar Vuksanović navodi za RTS da bi protiv koronavirusa trebalo da se vakcinišu i pacijenti kojima je već urađena transplantacija bubrega, i svi oni koji su imali ili imaju neke druge urogenitalne bolesti.

"Što se tiče uroloških maligniteta, ali i transplantiranih pacijenata, apsolutno poziv da se vakcinišu jer je to najbolja zaštita od posledica kovid infekcije. Znači, nema nikakvog razloga da ova grupa pacijenata ne bude vakcinisana", navodi Vuksanović.