Čitaj mi!

Preminula još 51 osoba, novih 6.699 slučajeva zaraze

Prema poslednjim informacijama, od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji je preminula 51 osoba. Koronavirus je potvrđen kod još 6.699 ljudi od testiranih 22.314 uzorka. Na respiratorima je 288 pacijenata.

U Beogradu skoro 59 odsto vakcinisanih

U Beogradu je skoro 59 odsto vakcinisanih. Danas je na Sajmu bila veća gužva za vakcinaciju, ali, kako saznaje Beogradska hronika, to je bilo zbog manjeg broja medicinskog osoblja koje daje vakcine.

Gužva je trajala 45 minuta dok nije došla zamena.

Na vakcinalnim punktovima u Beogradu do sada je dato više od milion 890.000 doza vakcina, najviše kineske - milion i 42.000, "Fajzerovu" je dobilo skoro 514.000 ljudi, vakcinu "sputnjik" gotovo 219.000, a "Astra Zenekinu" 118.000.

Na respiratorima 288 pacijenta

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 6.699 novih slučajeva korona virusa, od 22.314 testiranih uzoraka.

Od poslednjeg preseka, od posledica zaraze preminula je 51 osoba.

Na respiratorima je trenutno 288 pacijenata od ukupno 6.597 hospitalizovanih osoba.

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 1.024.497 slučajeva koronavirusa, a preminule su 8.892 osobe.

Poslednjih dana iz kovid bolnica poručuju da je manji broj prijema nego otpusta ili je taj broj izjednačen.

Lekari poručuju da je vakcinacija put za smanjenje pritiska na zdravstveni sistem. 

U poslednja dva dana dve porodilje su umrle od posledica infekcije koronavirusom. Obe su bile nevakcinisane. Time se broj umrlih trudnica i porodilja od početka godine popeo na deset.

Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, za RTS je rekao da je izabrani lekar onaj kome pacijent veruje i da oni imaju zakonsku obavezu da preporuče vakcinaciju, a da je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

Sazdanović je rekao da će "prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine".

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže za RTS da ovakvo nepoštovanje mera i slab odziv na vakcinaciju vode samo u dubiozu i dalje probleme.

Smatra da će se agonija, uz ovakvo ponašanje, produžiti, a da se neznatno smanjenje lako nadoknadi.