Čitaj mi!

Novi presek – preminulo 50 obolelih, zaražena još 2.631 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.631 osobe od testiranih 16.737. Od posledica zaraze preminulo je 50 ljudi. Na respiratorima je 205 pacijenata.

Direktor Gamaleja centra: Nazalna kovid vakcina nema neželjene efekte

Nakon upotrebe nazalne vakcine nisu registrovani neželjeni efekti, rekao je danas za Tas Aleksandar Gintsburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koja proizvodi ovu vakcinu.

"Za sada nismo primetili nikakve neželjene efekte nakon upotrebe nazalne vakcine, ali njena efikasnost tek treba da se proveri", rekao je Gintsburg.

Osobe vakcinisane nazalnom vakcinom protiv koronavirusa steći će sterilni imunitet, što znači da neće moći da zaraze druge, saopštio je direktor Gamaleja centra.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je lično testirao intranazalnu antikovid vakcinu.

"Ne osećam ništa neobično, prilično je klasično. Tačno šest meseci nakon revakcine, moja antitela su opala i specijalisti su preporucili da dobijem novu dozu, koju sam primio pre dva dana", kazao je Putin, prenosi Tas.

Slovačka se zaključava od petka

Slovačka vlada donela je odluku o dvonedeljnom karantinu zbog rekordnog porasta broja inficiranih koronavirusom. Mere stupaju na snagu u petak, a odnosiće se na sve građane, i nevakcinisane i vakcinisane.

Škole bi trebalo da ostanu otvorene, ali će đaci morati redovno da se testiraju i nose maske tokom nastave.

I lokdaun i vanredno stanje na nacionalnom nivou stupiće na snagu 25. novembra u ponoć i trajaće najmanje do 9. decembra.

Epidemija korone u zemljama regiona ne jenjava

Epidemija koronavirusa u zemljama regiona ne jenjava, sve je više hsopitalizovanih, na respiratoru i preminulih, a najviše u Rumuniji - 231.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano 11 preminulih i 3.144 novozaražene osobe, od 8.618 testiranih uzoraka. Udeo pozitivnih u broju testiranih je 36,48 odsto. Trenutno je 43.457 aktivnih slučajeva, oko 1.500 manje nego prethodnog dana. Sedmodnevni prosek zaraženih bio je 2.928, a 14-dnevni prosek na 100.000 stanovnika 2.062. Sedmodnevni prosek je smanjen za 162, a 14-dnevni na 100.000 stanovnika za 63 zaražene osobe.

Hrvatska je registrovala 6.136 novozaraženih koronavirusom, što je broj aktivnih infekcija povećalo na 33.563. Na lečenju je 2.551 osoba, a na respiratoru 323. Prijavljeno je 67 smrtnih slučajeva, ukupno 10.505 od početka epidemije. Testirano je više od 15.000 uzoraka.

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrovano 825 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je prijavljeno 48 smrtnih slučajeva.

Samo u Federaciji BiH je testiran 2.981 uzorak, od kojih je 499 pozitivno na koronavirus. Preminulo je 20 osoba, ukuno 6.870 od početka epidemije.

U Republici Srpskoj je testirano 713 uzoraka, od kojih je 300 pozitivnih na koronavirusa. Prijavljeno je 28 smrtnih slučajeva, ukupno 5.103. Hospitalizovano je 588 pacijenata, na respiratoru 58.

U Brčko distriktu BiH danas je registrovano 26 novih slučajeva zaraze, od 137 testiranih uzoraka.

U Crnoj Gori je, prema poslednjem preseku, od koronavirusa preminulo sedam osoba, a na gotovo 2.500 uzoraka registrovano je 329 novih slučajeva infekcije. Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 2.268. Aktivno je trenutno 3.189 slučajeva.

Albanija je prijavila 556 novozaraženih i četiri smrtna slučaja. Aktivno je 7.847 infekcija. Testirano je 3.960 uzoraka. Hospitalizovano je 150 pacijenata.

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 176 smrtnih slučajeva, dok je 12.637 novozaraženih osoba. Broj aktivnih infekcija je trenutno 155.003. Hosipitalizovano je 6.840 pacijenata, od kojih su 664 na respiratoru. Ukupan broj preminulih od pandemije 33.519.

Mađarska je u jednom danu prijavila 3.233 novozaražene osobe i 151 smrtni slučaj, manje nego prethodnog dana, kada je bilo 254-oro umrlih. Od umrlih u poslednja 24 sata 94 odsto nije bilo vakcinisano. Testirana su 33.803 uzorka.

Prema poslednjem preseku, u Rumuniji je registrovano 2.796 novozaraženih i 231 smrtni slučaj, od kojih je 36 prijavljeno retroaktivno. 

SZO: Evropa ponovo epicentar koronavirusa

Evropa je ponovo epicentar koronavirusa usred "lažnog osećaja sigurnosti" u pogledu zaštite koju nude vakcine, poručio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros je na konferenciji za novinare izrazio nadu da se na ministarskom sastanku Svetske trgovinske organizacije (STO) sledeće nedelje može naći konsenzus za ukidanje patenata na proizvodnju vakcina, koje već podržava više od 100 zemalja, prenosi Rojters.

Takođe je bio ohrabren, kako se navodi, zbog "širokog konsenzusa" o međunarodnom sporazumu o sprečavanju pandemije koronavirusa.

Koronavirus će nastaviti intenzivno da se širi kako se društva budu vraćala socijalnom mešanju i mobilnosti iz perioda pre pandemije, ukazao je direktor za hitne slučajeve SZO Majk Rajan.

Predstavnica SZO Maria van Kerkhove rekla je da je tokom prazničnog perioda važno da svi preduzmu mere zaštite od koronavirusa, uključujući vakcinaciju i socijalno distanciranje. 

Rusija odobrila vakcinu "sputnjik M" za uzrast od 12 do 17 godina

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je danas vakcinu "sputnjik M" protiv kovida 19, koja je namenjena deci od 12 do 17 godina.

Dozvola za registraciju vakcine "sputnjik M" za tinejdžere važiće pet godina, navodi se u dokumentima objavljenim danas na sajtu registra lekova Ministarstva zdravlja Rusije, prenosi Tas.

"Upotreba vakcine 'sputnjik' za decu je odobrena danas i raduje nas što možemo da objavimo ovu vest", naglasio je zamenik generalnog direktora Gamaleja centra Denis Logunov, prenosi Tas

Vakcina se daje u dve doze,koje se primaju u intervalu od 21 dana.

Ministarstvo je napomenulo da će se vakcinacija tinejdžera od 12 do 15 godina obavljati samo uz saglasnost roditelja ili staratelja, dok tinejdžeri od 15 i više godina mogu dobiti vakcinu uz sopstveni dobrovoljni pristanak.

Zamenica ruskog premijera Tatjana Golikova rekla je ranije danas da vakcina protiv koronavirusa za decu neće biti distribuirana do kraja decembra.

Klinička testiranja vakcine "sputnjik" među decom i tinejdžerima od 2 do 17 godina počela su 5. juna u Moskvi.

Direktor Gamaleja centra Aleksandar Gintsburg objasnio je da je uobičajna koncentracija "sputnjika" smanjena pet puta za tinejdžere i deset puta za mlađu decu.

ECDC: I buster doza i restriktivne mere

Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučila je da odmah krene paralelan rad na kampanji pojačanje vakcinacije buster dozom i uvođenju lokalnih restriktivnih mera, kako bi se u naredna dva meseca izbeglo preopterećenje zdravstvenh sistema u Evropi.

U ECDC navode da se u decembru i januaru i dalje očekuje "visok rizik" od infekcije delta sojem koronavirusa i konstatuju da 81 odsto vakcinisane odrasle populacije u EU nije dovoljno da bi se zaustavila pandemija.

"Nismo u situaciji da biramo između vakcinacije i drugih epidemijskih mera. Moramo da sprovodimo i jedno i drugo", preporučila je direktorka ECDC, Andre Amond.

Iz ECDC su apelovali na "hitno" davanje buster doza onima koji su stariji od 40 godina, ali i ostaloj populaciji iznad 18 godina. 

Na respiratorima 205 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđen 2.631 novi slučaj koronavirusa, a testirano je 16.737 uzoraka.

Preminulo je još 50 osoba.

Na respiratorima je 205 pacijenata obolelih od kovida.

Iako se smanjuje broj novozaraženih u Srbiji i buster doza daje rezultate, stručnjaci poručuju da nema prostora za opuštanje i da je poštovanje mera ključno.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je smanjenje broja novoobolelih dobar statistički podatak, ali da još nema dovoljno argumenata za opuštanje, jer imamo 5.400 ljudi u kovid bolnicama, više od 200 pacijenata na respiratorima i dnevno umire između 50 i 60 ljudi.

Dodao je da predstoje događaji koji predstavljaju epidemijski rizik.

"To su slave, dva Božića, Nova godina, veliki priliv naših građana koji žive u inostranstvu. Treba sve to, na neki način, preživeti, a da se ne pogorša situacija", naveo je Đerlek.

Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da će tokom skijaške sezone posetiocima biti omogućeno testiranje na koronavirus, kao i vakcinacija. Turisti koji će ove sezone boraviti na Kopaoniku moći će da urade neophodnu laboratorijsku dijagnostiku na kovid 19, kao i da se vakcinišu protiv ove bolesti u okviru Trauma centra, koji se ove sezone nalazi u prostorijama Doma zdravlja Raška na Kopaoniku.