Tramp: Amerika raskida sa SZO

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD okončavaju saradnju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Donald Tramp je na konferenciji za medije u dvorištu Bele kuće objavio da SAD prekidaju sve veze sa SZO, koju je prethodnih nedelja više puta kritikovao zbog pandemije koronavirusa.

"Detaljno smo opisali reforme koje SZO mora da napravi, ali su oni odbili da deluju. Budući da nisu uspeli da izvrše tražene i veoma potrebne reforme, danas ćemo prekinuti odnos sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i preusmeriti sredstva na druga mesta širom sveta, koja zaslužuju hitne globalne javne zdravstvene potrebe. Svetu su potrebni odgovori iz Kine o virusu. Moramo imati transparentnost, rekao je Tramp.

Dodao je i da će objaviti proklamaciju kojom bi se obezbedilo da se istraživanja vrše na američkim univerzitetima, što bi značilo da se SAD oslanjaju na sopstvenu nauku, a ne na globalnu zdravstvenu organizaciju.

Tramp međutim nije precizirao šta znači "raskid" odnosa, a konferenciju je napustio ne dajući novinarima mogućnost da postave pitanja.

Američki predsednik nedavno je uputio pismo direktoru Svetske zdravstvene organizacije Tedrosu Gebrejesusu u kojem iznosi niz kritika na način kako se SZO nosi sa aktuelnom pandemijom.

Na četiri strane pisma koje je objavio na Tviteru, Tramp je naveo da je SZO propuste napravila zbog, kako tvrdi, snažnog uticaja koji na nju vrši Kina.

U više tačaka tvrdi da je SZO išla naruku kineskim vlastima hvaleći njihovu reakciju i transparentnost, a baš to predsednik SAD dovodi u pitanje.