Čitaj mi!

EK ponudila Kini besplatne vakcine protiv korona virusa, odgovor još nije dobila

Evropska unija je ponudila Kini da joj pošalje besplatne vakcine i ekspertizu kao pomoć u suzbijanju novog talasa koronavirusa koji izaziva zabrinutost u EU, otkako je Peking odlučio da otvori svoje granice, ublaživši politiku nulte tolerancije na kovid-19.

Portparol evropske komesarke za zdravstvo Tim Makfi izjavio je da Brisel nije još dobio odgovor iz Pekinga, pošto je EK ponudila Kini besplatne vakcine.

Makfi je istakao da je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakidis stupila u kontakt s kineskim kolegama i ponudila im evropsku solidarnost i podršku a to uključuje ekspertizu u javnom zdravstvu i donacije vakcina.

Evropska komisija kaže da su u ovoj situaciji solidarnost i koordinacija ključni elementi u saradnji protiv bolesti koja ne poznaje granice.

Evropska komisija za zdravstvo: Da li se u Kini pojavio novi soj virusa? 

Portparol je potvrdio da je za danas zakazan sastanak eksperata iz EU a sutra se održava sastanak zemalja članica u okviru mehanizma za Integrisani odgovor na političku krizu (IPCR), na kojem će se razgovarati o koordinaciji u odgovoru na epidemijsku situaciju tako da bi sve države članice, ako bude potrebno, uvele iste mere.

Zemlje članice se oslanjaju na mišljenje Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji je danas objavio svoj stav o kineskom talasu. ECDC smatra da se nove varijante virusa u Kini već nalaze u Evropi i da one, s obzirom na veliki broj ljudi koji su preležali bolest i visoki stepen vakcinacije, ne predstavljaju opasnost.

Kako ističe portparol, mere koje bi mogle da budu uvedene odnose se na ispitivanje otpadnih voda iz aviona koji dolaze iz Kine da bi se videlo da li se u toj zemlji pojavio novi soj virusa.

Makfi je izjavio da je prerano da se kaže da li će se na ovim sastancima raspravljati o eventualnom uvođenju korona testova za putnike iz Kine koje bi primenjivale sve države EU.

U EU su dosad Italija, Francuska i Španija uvele testove za putnike iz Kine a Peking je danas upozorio da može preduzeti uzvratne mere, po principu reciprociteta, prema državama koje su uvele obavezu testiranja za putnike iz Kine.

Pored zemalja EU, obavezno kovid testiranje uvele su SAD, Južna Koreja, Indija, Japan i Tajvan. Putnici koji u Englesku kreću iz Kine moraće da prikažu negativan test pre nego što se ukrcaju u avion. Belgija će uvesti obavezno testiranje otpadnih voda iz aviona koji stižu iz Kine.

SZO poziva Kinu da objavi realne podatke o koronavirusu

Vodeći naučnici koji savetuju Svetsku zdravstvenu organizaciju izjavili su danas da žele realniju sliku o situaciji sa koronavirusom od vrhunskih kineskih stručnjaka. SZO je pozvala kineske naučnike na zatvoreni virtuelni sastanak sa svojom tehničkom savetodavnom grupom o evoluciji virusa da iznesu podatke o tome koje varijante virusa kruže u Kini, prenosi Rojters.

Kina je ukinula svoje "nulte kovid" mere u decembru prošle godine, a broj slučajeva obolelih sada raste iako su zvanični podaci neujednačeni, navela je agencija.

"Želimo da vidimo realniju sliku onoga što se zapravo dešava", rekla je profesorka Marion Kopmans, holandski virolog u komitetu SZO.

Govoreći za Rojters uoči sastanka, ona je kazala da neki podaci iz Kine, poput broja hospitalizovanih, "nisu baš verodostojni".

"U interesu same Kine je da pruži pouzdanije informacije", istakla je Marion Kopmans.

Profesor Tulio de Oliveira, južnoafrički naučnik u komitetu, čiji je tim otkrio brojne nove varijante, rekao je da bi naravno bilo dobro dobiti više informacija iz Kine, ali da to važi za sve.