Čitaj mi!

Kovid kriza u Japanu: Prvi put više od 500 mrtvih u jednom danu

U Japanu je danas zabežen crni rekord od 520 preminulih od kovida, od čega najviše u gradu Fukuoka na južnom ostrvu Kjušu – 45.

U dalekoistočnoj carevini Japanu danas je zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od početka epidemije pre tri godine.

Od posledica zaraze novim koronavirusom u toj zemlji je danas preminulo 520 osoba, od čega najviše u gradu Fukuoka na južnom ostrvu Kjušu – 45. 

To je prvi put da je broj žrtava premašio pet stotina.

Prethodni crni rekord zabeležen je 5. januara kada je od posledica kovida preminulo 498 osoba.

U Japanu, od 28. novembra 2022, svakog dana je trocifren broj ljudi koji su umrli od kovida.

Stručnjaci tvrde da je bitan faktor iza velikog broja nastradalih to što se virus dosta širi među najstarijom populacijom, ljudima u devetoj deceniji života, ali da to nije jedini uzrok, zbog čega će biti potrebna detaljnija epidemiološka analiza. 

Zdravstveni sistem u dalekoistočnoj carevini danas je do sedam časova i trideset minuta uveče po japanskom vremenu registrovao preko 203.000 novih slučajeva, od čega najviše, blizu 17.000, u najmnogoljudnijem gradu – prestonici Tokiju.

Ipak, proporcionalno gledano, situacija je najteža na zapadu zemlje, u gradovima Fukuoka i Osaka, pa i u centralnom Japanu, u gradu Nagoji. 

Najveći broj zaraženih u Japanu zabeležen je 6. januara: preko 246.000. Tog dana je ukupan broj zaraženih, od početka epidemije, prešao trideset miliona.

Broj zaraženih u ostrvskoj carevini značajno je povećan sa osetnim padom temperature, krajem jeseni i početkom zime.

Pored vremenskih uslova, moguće je da je na rasplamsavanje zaraze uticalo i potpuno otvaranje zemlje za strane turiste u prvoj polovini oktobra.