SZO preporučuje da nosimo maske od tkanine, saznajte zašto

Svetska zdravstvena organizacija izmenila je svoju preporuku u vezi sa nošenjem maski tokom pandemije - od danas se savetuje nošenje maski od tkanine, umesto medicinskih. Prema novim uputstvima, maske treba da se nose i na javnim mestima.

Osnovna preporuka građanima, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, je da se nose maske, naročito u zatvorenom prostoru.

Otkud promena

Svetska zdravstvena organizacija navodi da široka upotreba maski i ostalih načina pokrivanja usta i nosa zasad nema naučne osnove.

Međutim, ističe se da je dovoljan razlog za promenu dosadašnjeg uputstva, prema kojem su maske nosili oni sa simptomima i zdravstveni radnici, to što sve više zemalja preporučuje nošenje maski i održanje fizičke distance.

Kada treba da se nosi maska

SZO preporučuje da nemedicinske maske nose svi koji se kreću po radnjama, koji idu na posao, školu, na versku službu ili prisustvuju velikim okupljanjima, ili pak koriste javni prevoz.

Takođe, preporučuje se da se maske nose i u izbegličkim kampovima.

Kakve maske treba da se nose

Kako se medicinski radnici ne bi suočavali sa nestašicama medicinskih maski, SZO preporučuje da takve maske nose samo zdravstveni radnici i rizične grupe stanovništva.

Svi ostali bi trebalo da nose maske od tkanine.

Kako izabrati masku

1. Maska treba da bude od materijala koja će sprečiti prodiranje kapljica, ali i omogućiti da se kroz nju lako diše.

2. Treba izbegavati rastegljive materijale, jer bi oni vremenom mogli da propuste kapljice.

3. Preporučljivo je da maska bude od materijala koji može da se pere na 60 stepeni ili više.

4. Maska treba da se sastoji iz najmanje tri sloja: unutrašnji koji je upijajući, sloja koji dotiče naša usta i sintetičkog spoljnog dela koji teško upija vodu.

Maska treba često da se pere i ne sme da se deli.