Šest najčešćih zabluda o koronavirusu

Da li se koronavirus može uneti u kuću na cipelama? Da li su beli luk i ljuta paprika glavni borci provid kovid-19? Stručnjaci iz Svetske zdrastvene organizacije kažu da nema dokaza a ni osnova da se veruje u to.

Na sajtu Svetske zdrastvene organizacije pored mnoštva korisnih saveta o tome kako zaštiti sebe i druge od prenošenja koronavirusa stoje i odgovori na najčešće nedoumice koje podjednako muče ljude širom sveta.

Reč je najčešće o neproverenim informacijama koje se šire putem interneta i društvenih mreža, a koje mogu da unesu konfuziju pa čak i ugroze nečije zdravlje.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša demantovao je neke od najčešćih zabluda.

Jedna od nedoumica je da li da se maske nose tokom vežbanja. Ivanuša kaže da ako se vežba na otvorenom  i ako nema bliskog kontakta sa ostalim vežbačima maska nema potrebe da se nosi. U zatvorenom vežbanje treba izbegavati ako nema distance između vežbača veće od metar i po a i samo vežbanje sa maskom nije prijatno.

Na cipelama teoretski se virus može uneti u kuću ali ne i u organizam. Ne postoji dokaz da se neko zarazio tako što je virus uneo na obući, tvrdi Ivanuša.

Kada je reč o zadržavanju na površinama, virus na pojedinim materijalima može da ostane i nekoliko dana ali to ne znači da samo dodirivanjem površina možemo da se zarazimo

Konzumiranje alkohola da bi se neutralisao virus iz organizma je više izgovor a poznato je da veća konzumacija alkohola vodi u alkoholizam i dugoročno oštećuje vitalne organe kao što su srce i jetra a pospešuje i razvoj bolesti kao što su neke vrste kancera.

Isto tako nema dokaza ni da konzumiranje određene vrste namirnica kao što su beli luk i ljuta parika sprečava razvoj virusne infekcije. Raznovrsna i balansirana ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je najbolja osnova za dobar imunitet.

Takođe je, prema rečima stručnjaka SZO, zabluda da muve i komarci prenose koronavirus. Virus se najlakše prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom a kada je reč o komarcima u letnjim mesecima treba se više paziti od prenošenja groznice Zapadnog Nila.