Čitaj mi!

Zdravstvena slika Evrope u trećoj godini pandemije - više stresa manje sna, ali i zdravija ishrana

Koliko je treća godina pandemije izmenila zdravstvenu sliku Evrope - odgovor na to pitanje daje zdravstveni izveštaj Štade. Istraživanje na osnovu više od 30.000 ispitanika iz 15 zemalja među kojima je i Srbija, bavi se posledicama pandemije i njenog uticaja na mentalno zdravlje, prati navike u ishrani i prevenciji zdravlja.

Pandemija je uticala na naše i fizičko i mentalno zdravlje. Čak 40 odsto građana Srbije kaže da se njihov nivo stresa uvećao, a trećina lošije spava.

"Jedan od ciljeva našeg Zdravstvenog izveštaja, jeste da stvorimo zdravo okruženje i ljudima poručimo da nije tabu razgovarati o mentalnom zdravlju. Ukoliko se ne osećamo dobro, ako ne možemo da spavamo, da o tome razgovaramo sa nama najbližim osobama", kaže Peter Goldšmit, generalni direktor Štade. 

Sa 54 na 59 odsto. Za samo godinu dana, za pet odsto se povećao procenat Evropljana koji su doživeli sagorevanje na poslu. Istraživanje pokazuje da je češće kod žena. Nije izuzeta ni Srbija, svaki peti stanovnik primećuje taj problem. Na to se najmanje žale Nemci. 

"Oni koji imaju probleme sa spavanjem, imaju veću šansu da osete sagorevanje na poslu. Češće je kod žena nego kod muškaraca, ali i kod onih koji imaju finansijske probleme", kaže  Magali Gins, jedna od koordinatorki istraživanja. 

Na pitanje da li mogu da zamisle da ih lekar leči onlajn, 63 odsto građana Srbije odgovorilo je potvrdno. Najspremniji da prihvate takvu komunikaciju su Portugalci i Španci.

"Iako se očekuje da mlađi budu otvoreniji prema "onlajn " svetu kada je o zdravlju reč, rezultati pokazuju da stariji u većem procentu koriste internet u te svrhe", kaže Goldšmit.

Pandemija je donela i ponešto dobro - 48 odsto građana Srbije kaže da se zdravije hrani što je iznad globalnog proseka od 40 odsto.