Čitaj mi!

Korona ponovo menja pravila za letovanje, bez čega ne bi trebalo da se putuje

Do kraja sezone letnjih odmora ostalo je mesec dana, a uz ponovni stalni rast broja zaraženih koronavirusom, osiguravajuće kuće podsećaju da na put ne bi trebalo ići bez dopunskog zdravstvenog osiguranja za kovid. Dodatni savet Ministarstva spoljnih poslova je i da pre puta proverite pandemijska pravila zemlje u koju putujete.

Najčešći izbor naših sugrađana za odmor je Grčka. Trenutno za ulaz u tu zemlju nema nikakavih ograničenja, ali raste broj obolelih - dnevno do 20.000.

Hoteli su puni, a domaćini goste savetuju da izbegavaju gužve i biraju plaže na kojima je manje ljudi.

U Grčku bez ograničenja uz poštovanje mera  

"U slučaju da se desi da se neko zarazi, da bude pozitivan, u svakom objektu smo ostavili sobu za izolaciju do prevencije. U tom smislu, imamo na lokalnom nivou jako dobru saradnju sa službama zdravlja. Takođe, svi naši putnici su osigurani sa polisama osiguranja međunarodno putno zdravstveno osiguranje", ističe Petar Knežević iz agencije "Grand turs".

Vlasnik hotela "Pilion", Aleksandros Vardakis, kaže da je njihov region poznat i po poštovanju mera protiv korone i da je to rezultiralo smanjenim brojem slučajeva.

"Na plažama se drži rastojanje između ležaljki, to naši gosti poštuju. Život ide dalje i naravno da treba da putujemo i da se odmaramo", poručuje Varadikis.

Turisti koji se zaraze u Grčkoj ne moraju u karantin. Mogu da uđu na trajekt, u avion i druga prevozna sredstva, ali sve vreme moraju da nose maske N95.

"Pridržavamo se svih protokola, ali je najvažnije da se mi opiremo masovnom turizmu, nemamo velike hotele, što je garancija da se gosti osećaju bezbedno. Svi turisti imaju besplatno lečenje u našim kovid bolnicama. Ukoliko, ipak, žele da odu u privatnu bolnicu, savet je da imaju dopunsko osiguranje", ukazuje Georgija Bondu Tokali, zamenik gradonačelnika Opštine Volos.

Šta obezbeđuje dopunsko osiguranje 

Od početka godine, izdato je dvostruko više polisa putnog zdravstvenog osiguranja i to uz dopunsko osiguranje od kovida.

"Dopunsko pokriće od obolevanja koronavirusom u inostranstvu takođe nudi i mogućnost povratka u zemlju, odnosno snošenja troškova povratka u zemlju koje se organizuje u dogovoru sa partnerskom kućom. Na taj način se izbegava rizik od toga da jedan pacijent zarazi i neke druge ljude, neke druge putnike u nekom kolektivnom transportu", objašnjava Marko Putnik iz "DDOR Novi Sad".

Za pomoć u inostranstvu, naši državljani u bilo koje doba dana mogu da se obrate diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova redovno se ažurira lista uslova za putovanje u svaku zemlju.