Čitaj mi!

EU donirala turističkom sektoru higijensku opremu vrednu 662.000 evra

Kao odgovor na izazove koje je epidemija kovid-19 stavila pred turističke radnike, Evropska unija je kroz projekat "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" donirala dezinfekcioni materijal i opremu turističkoj industriji u vrednosti od 662.000 eura. Cilj je podrška teško pogođenom turističkom sektoru u pripremi za predstojeću sezonu.

Raspodeli i isporuci higijenske opreme prisustvovao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji koji je istakao da je turizam u Srbiji, kao i u celom svetu sektor privrede koji je možda najjače pogođen pandemijom kovidom-19.

Naveo je da projekat ima dve komponente. "Prvu, da uvođenjem `Čisto i bezbedno` potvrda koju hotelijeri, restorani i drugi turistički objekti dobijaju na dobrovoljnoj osnovi učešćem u programu, sprovode niz anti-kovid 19 mera, kojima garantuju potpunu higijensku bezbednost svojim gostima. Drugu, da se isporuči kompletna oprema vredna 662.000 evra", rekao je ambasador Fabrici.

Dodao je da oprema uključuje dezo-barijere, dezinfekciona sredstva, UV lampe, sprejeve, maske, rukavice, za 600 turističkih preduzetnika koji su učesnici tog programa.

Podsetio je da podrška EU turističkom sektoru Srbije datira još pre kovida s ciljem da promoviše bogatstvo srpske privrede i kulturnog nasleđa.

Projekat "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" vredan 16,6 miliona evra

"Počeli smo da pomažemo sektoru turizma, posebno na jugoistoku zemlje, kako bismo osnažili turističke radnike u tim oblastima. Ovaj projekat, "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" vredan je 16,6 miliona evra u bespovratnim sredstvima, a njegov cilj je obnavljanje izuzetnog srpskog turističkog potencijala u donjem Podunavlju", kazao je Fabrici.

Naveo je i da su u 2018. i 2019. godini završili obnovu tvrđava u Golupcu i Pirotu i da se sada usredsređujemo na obnavljanje tvrđave Fetislam u Kladovu, na centar za posetioce u Feliks Romulijani kod Zaječara, kao i na infrastrukturu u Rajačkim pimnicama kod Negotina, koje su predložene za UNESKO-vu listu Svetske kulturne baštine .

"Jedva čekam da nastavim da posećujem turistička mesta Srbije. Znam da će napori turističkih radnika, često malih porodičnih preduzeća, biti spremni da ugoste domaće i međunarodne goste uz puno poštovanje epidemioloških mera." zaključio je Fabrici.

Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke je naglasio da im je cilj da, zajedno sa srpskim partnerima, otkriju skrivena turistička blaga Srbije i učine ih dostupnim za širu javnost.

"Oporavak turističke industrije u velikoj meri zavisi od poverenja putnika i sigurnosti da je korišćenje smeštajnih i ugostiteljskih objekata bezbedno i da ne predstavlja zdravstveni rizik. Ovom prilikom, posebna zahvalnost ide saradnicima GIZ-a, koji koordiniraju i realizuju projekat "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam", naglasio je amasador Šib.