Čitaj mi!

Opravlja li se avio-saobraćaj od posledica pandemije – kakva su predviđanja

Uprkos pandemiji domaći sektor avio-saobraćaja završava godinu zadovoljan. Iako se još ne nazire potpuna normalizacija avio-saobraćaja, rezultati su bolji nego prethodne godine, a najavljena ulaganja u taj sektor privrede garantuju da ćemo i dalje biti lider regiona na tom polju.

Prema podacima Evrostata, najveći pad broja putnika u vazdušnom saobraćaju u 2020. zabeležen je u Sloveniji, 83 procenta. U isto vreme broj putnika u EU prošle godine pao na je 277 miliona.

"Mi imamo 70 odsto više saobraćaja nego što je to bilo u 2020. godini, ali smo i dalje na nešto više od 50 posto kada je u pitanju poređenje sa 2019. godinom", kaže Senka Jelenković, izvršna dikretorka beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

"Kada govorimo o broju putnika, on je negde za sada na nivou oko 135.000, ali očekujemo da se do kraja godine to poveća budući da je pik pred novogodišnje i božićne praznike", dodaje Mihajlo Zdravković, direktor JP "Aerodromi Srbije".

Beogradski aerodrom jedan je od najbrže rastućih aerodroma u regionu, kažu u toj kompaniji, pre svega zahvaljujući "Er Srbiji" koja je povećala udeo letova na 50 odsto u ovoj godini.

"Mi imamo podatke do početka decembra, to je da je 1.500.000 prevezenih putnika za 11 meseci i što je ako poredimo sa prethodnom godinom, rast od 76 procenata", ističe Boško Rupić iz "Er Srbije".

Dok su se gasili neki od najpoznatijih svetskih avio-prevoznika zbog ogromnih gubitaka, mnogi su opstali zahvaljujući državnoj pomoći.

"Kada pogledate ulaganja Srbije ona verujemo da će biti dovoljna da se omogući funkcionisanje kompanije dok se ne steknu tržišni uslovi za, uslovno rečeno, potpuno samostalno funkcionisanje", naglašava Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

"'Er Srbija' je ove godine zajedno sa Vladom Republike Srbije završila dokapitalizaciju, čime je Vlada postala vlasnik 82 odsto kompanije i svakako da je ta dokapitalizacija doprinela boljem položaju i stanju kompanije", ističe Rupić.

Koncesionar beogradskog aerodroma, kompanija "Vensi", samo ove godine uložila je 80 miliona evra. U toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji aerodroma, nadogradnji i poboljšanju sistema pristupnih saobraćajnica, proširenju terminala, izgradnji nove piste i ekoloških postrojenja.

"Vidimo da ima radova i proširenja terminala iz prostog razloga da je moguće prihvatiti što veći broj putnika, jer ako pogledate, Aerodrom 'Nikola Tesla' je imao kontinurani rast putnika zaključno sa 2019. godinom", dodaje Stanić.

"Otprilike su predviđanja da ćemo negde u 2024. tek dostići nivo iz 2019. godine", poručuje izvršna direktorka beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

U Ministarstvu saobraćaja kažu da će država uložiti više od 20 miliona evra u izgradnju tornja i obnovu Aerodroma "Konstantin Veliki".

Od januara sa Aerodroma "Konstantin Veliki" očekuje se proširenje liste destinacije, gde se najavljuju letovi za Atinu, Keln, Istanbul, Tivat i druge destinacije.