Trampova odbrana: Opoziv bi bio opasan presedan

Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa je na suđenju u Senatu za njegov opoziv istakao da bi napori demokrata da smene predsednika bili veoma opasan presedan u izbornoj godini.

Pat Čipolone, šef Trampovog pravnog tima, rekao je senatorima da bi, ukoliko Tramp bude opozvan, uskratili biračima pravo da daju svoje mišljenje o predsedniku na predsedničkim izborima 3. novembra, prenosi Rojters.

U trećem suđenju za opoziv predsednika u istoriji SAD, demokrate su istakle da bi Tramp trebalo da bude smenjen zbog pritisaka na Ukrajinu da utiču na predstojeće američke izbore, tako što bi Kijev pokrenuo istragu protiv sina bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena, koji je jedan od potencijalnih predsedničkih kandidata demokrata.

Odbrana je upozorila da bi smena predsednika manje od 10 meseci pre predsedničkih izbora

"U vezi sa njihovom pričom o uticaju na izbore, oni su ovde kako bi izvršili najveći uticaj na izbore u američkoj istoriji i mi ne možemo to da dozvolimo da se to dogodi", rekao je Čipolone i dodao da bi to moglo da našteti ustavu SAD.

Šef Trampovog pravnog tima je dodao da bi "skidanje Trampa sa glasačkog listića u novembru značilo cepanje listića u celoj zemlji na svoju ruku i uskraćivanje američkom narodu da donesu tu odluku".

Tramp je optužen i da je ometao rad Kongresa zbog toga što je članovima njegove administracije naložio da se ne odazivaju na pozive na svedočenje u vezi sa Trampovim pritiskom na Ukrajinu.

Predstavnički dom je u decembru pokrenuo proces opoziva Donalda Trampa, zahvaljujući većini demokrata koje su to izglasale.

Ne očekuje se da Tramp bude opozvan u Senatu, zbog toga što je za opoziv predsednika potrebna dvotrećinska većina glasova, a veruje se da demokrate ne mogu da obezbede većinu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 11:58) - Americki Srbin [neregistrovani]

Jos jedan mandat

Smena Moderatora,DA!
Smena Trampa,NE!

(nedelja, 26. jan 2020, 08:44) - Amerikanac srpskog porekla [neregistrovani]

Nema nista od smene

Demokrate su zapocele proces smenjivanja-optuzbama predsednika od prvog meseca njegove vladavine.
Mnogi demokrati,kao i ja, kaznice Demokrate prelaskom u Republikance.
Mozda ce ova dobro spremana podmetacina Trampu doneti i nove glasove...

(subota, 25. jan 2020, 21:08) - Воронцов [neregistrovani]

Опозива неће бити

Сви ће моћи да покажу своје говорничке вештине. На крају све ће бити као и на почетку то јест Трамп ће мирно седети на месту председника.