Trampov mir za Bliski istok, Hamas protiv

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je na konferenciji za novinare svoj plan na 80 strana za "svetliju i prosperitetnu" budućnost Bliskog istoka, koji podrazumeva da Palestinci dobiju prestonicu u istočnom delu Jerusalima. Palestinski pokret Hamas saopštava da je to agresivan plan koji će rasplinuti bes.

Tramp je na konferenciji, kojoj je prisustvovao i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, objavio da plan podrazumeva "vin-vin" situaciju i za Izraelce i za Palestince.

Plan predsednika SAD podrazumeva da strane priznaju jedna drugu, te da Palestinci dobiju svoju prestonicu u istočnom delu Jerusalima.

Prema njegovim rečima, Palestinci imaju mogućnost da udvostruče svoju teritoriju.

"Današnji sporazum je istorijska prilika da Palestinci konačno postignu svoju samostalnu državu. Posle 70 godina malog napretka, ovo bi mogla biti poslednja prilika koju će ikada imati", istakao je predsednik SAD.  

Ukazujući da plan predviđa "teritorijalne kompromise" koji će obezbediti mir na Bliskom istoku, Tramp je rekao da je Izrael "preduzeo veliki korak ka miru".

Planom se traži obustava izgradnje novih jevrejskih naselja, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Tramp: Nikad bolji plan 

Tramp kaže da je njegov plan na 80 strana "najdetaljniji, najbolji i najperspektivniji od svih dosadašnjih planova" za mir na Bliskom istoku.

"Sve prethodne administracije od predsednika Lindona Džonsona su pokušale i nisu uspele. Ali ja nisam izabran da radim male stvari i bežim od velikih problema", rekao je predsednik SAD. 

Kao jedan od razloga propasti prethodnih planova Tramp vidi u neupućenosti u detalje problema.

"Tokom svoje duge karijere sagovornika, video sam da složeni problemi zahtevaju nijansirane lekove zasnovane na činjenicama. Zbog toga naš predlog pruža precizna tehnička rešenja", naglasio je Tramp i ukazao da se neće dozvoliti "povratak krvavih dana".

"Palestinci zaslužuju bolji život" 

Predsednik SAD je napomenuo da će njegov plan poslužiti kao osnova za pregovore Izraelaca i Palestinaca, dodajući da "Palestinci zaslužuju bolji život". 

"Ukoliko palestinski lider Mahmud Abas prihvati plan i mir, SAD i druge zemlje biće tu da pomognu na svakom koraku", rekao je Tramp dodajući da će SAD u tom slučaju "ponosno otvoriti svoju ambasadu u novoj palestinskoj prestonici".

Vreme je, kako kaže, da se završi "ovaj tužan period istorije".

Netanjahu: Balansiran plan

Na konferenciji za štampu se obratio i premijer Izraela, ističući da je pristao na pregovore sa Palestincima jer je "Trampov plan balansiran i realističan" za postizanje dugoročnog mira.

Netanjahu je istakao da plan predsednika SAD Palestincima daje mogućnost da imaju sopstvenu državu. Ako prihvate plan, kaže on, Izrael je spreman na pregovore. 

Plan predsednika SAD ga ne iznenađuje jer je, prema njegovim rečima, Tramp "najveći prijatelj" kog je Izrael ikada imao u Beloj kući. 

Jerusalim – najveći problem 

Status Jerusalima godinama je bio jedna od najbolnijih tačaka izraelsko-palestinskih odnosa.

Jedan od prelomnih momenata dogodio se 2017. godine, kada je Tramp prelomio i priznao Jerusalim kao izraelsku prestonicu. Ovaj potez naišao je sa jedna strane na podršku, a sa druge na kritike jednog dela javnosti, a najžešće se tome suprotstavio palestinski predsednik Mahmud Abas.

Palestinci, takođe, navode Jerusalim kao svoju prestonicu. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 29. jan 2020, 12:44) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Ovlascenje od koga ??

Ko je dao ovlascenje Pres.Trampu da sastavi taj ""PLAN""??

(sreda, 29. jan 2020, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je samo predlog

Treba uzeti u obzir da je ovo samo predlog.
Odlican predlog!
Palestinci jesu propatili nevidjeno mnogo ali ako ne prihvate ovo i mogucnost da izpregovaraju jos neke ustupke, nece dobiti nista.
Kao i nama, svaki naredni predlog im nudi sve manje i manje.
Ekonomski deo plana im nudi puno mogucnosti ali treba da izdejstvuju garancije za sva ta obecana ulaganja.
Inace, Palestinci neka samo razmisli sta im se desava u Gazi, gde ratuju medju sobom, imaju jednu od najvecih stopa natalaiteta na svetu, a sve manje pijace vode i obradive zemlje. Ukoliko ne dobiju svoju drzava, sto im ovaj plan nudi, docice do takvih demografskih pritisaka da ce rat postati neminovnost. Pitanje za Palestince je da li stvarno misle da mogu da dobiju rat protiv Izraela. Egipat im je vec uveo sankcije, ukoliko to uradi i Jordan, a obema drzavama se nude investicije kroz ovaj plan, velika je mogucnost da ce doci do velikog stradanja palestinskog naroda i kraha bilo kakvog vida palestinske samouprave.

(sreda, 29. jan 2020, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

plan za aneksiju

Da ozvanice 70 godina predanog uzurpiranja palestinske zemlje

(utorak, 28. jan 2020, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

istina

bice plana i za srbiju i kosovo ovako lepo podela!!!!!mrzice ga i srbi i albanci a prihvatice sve to!!!!videcete

(utorak, 28. jan 2020, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Tramp

Tramp je veoma hrabar i pomalo lud sto izlazi sa ovakvim planovima, ali ovo je u stvari dobar plan, i steta je Palestinu ako ovo ne prihvati, Trump je ipak dobar lik vidite , barem daje neke planove za mir.

(utorak, 28. jan 2020, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Sta kazu

Od Hamasa se drugo i nije moglo ocekivati.
Zanimljivije je sta kaze Fatah.

(utorak, 28. jan 2020, 20:37) - Пеђа из Новог Сада [neregistrovani]

Стари систем

Ово је план по старом систему "Моје је моје, а твоје ћемо поделити".

(utorak, 28. jan 2020, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Plan za mir

Ovaj plan za mir je objava rata miru.