Trampov specijalni odnos sa Rodom Blagojevićem

Kada je pre deset godina gostovao u rijaliti šouu "Šegrt", Rod Blagojević nije mogao ni da sanja da će mu to jednog dana poslužiti kao neka vrsta karte za izlazak iz zatvora iz "Monopola".

Informacija da je Donald Tramp pomilovao bivšeg guvernera Roda Blagojevića iznenadila je mnoge. Zašto je republikanski predsednik, koji je u Belu kuću ušao na antikorupcijskom obećanju da će "isušiti močvaru", pokazao milost prema bivšem demokratskom guverneru osuđenom za korupciju?

Ne samo da je zbog pomilovanja Blagojevića glavni pretendent za predsedničkog kandidata demokrata Berni Sanders oštro kritikovao Trampa, već su i republikanci ostali zbunjeni.

"Blagojević je lice korupcije Ilinoja i nijednom nije pokazao da se kaje zbog svojih postupaka", saopštio je republikanski kongresni klub.

Trampa, čini se, baš briga. "To je neprimereno stroga i preterana presuda", prokomentarisao je nakon potpisivanja pomilovanja kaznu bivšem guverneru Ilinoja, osuđenom, između ostalog, za pokušaj prodaje upražnjenog senatskog mesta Baraka Obame.

Međutim, predsednikov poseban odnos prema Blagojeviću i nije toliko iznenađenje. Čak i pre nego što se uselio u Ovalnu sobu, Tramp je izražavao simpatije prema Blagojeviću.

Pre nego što je završio iza rešetaka, Blagojević je 2010. godine gostovao u devetoj sezoni Trampovog rijaliti programa Šegrt. Iako je rekao da ga izuzetno poštuje, nije imao milosti prema njemu.

"Otkaz" – jasan je bio Tramp.

Godinu dana kasnije, tokom ponovljenog suđenja, kada je bilo sasvim izvesno da će Blagojević biti osuđen, Tramp je rekao da mu ga je žao.

Na stav američkog predsednika verovatno je uticaja imalo i gostovanje Blagojevićeve supruge Peti na Foks njuzu – omiljenom Trampovom kanalu. Opisujući svog supruga kao žrtvu fanatičnih tužilaca, povukla je paralelu sa time kako je američki predsednik tretiran tokom istrage i impičmenta.

Zašto je Blagojević obukao prugasto odelo

Kao guverner Ilinoja, Blagojević je bio odgovoran za imenovanje kandidata za upražnjeno senatsko mesto Baraka Obame tokom njegove predsedničke kandidature 2008. godine.

Opisujući svoj plan kao "zlatnu priliku", Blagojević je preko telefona govorio o svojoj nameri da proda ili istrguje zagarantovanim demokratskim senatskim mestom.

"Neću ga dati za džabe", rekao je tada Blagojević.

Osim toga, tadašnji guverner je takođe pokušao da iznudi novac za kampanju u zamenu za donošenje zakona u korist ljudi koji organizuju trke životinja.

Takođe je pokušao da pritisne direktora dečje bolnice i da za svoju političku kampanju iznudi novac koji je bolnica dobila od države.

Na ponovljenom suđenju 2011. godine, osuđen je po 17 od 20 tačaka optužnice. Kriv je bio po svim tačkama za pokušaj prodaje senatskog mesta (zahtevanje mita), pokušaje iznude sredstava i prevaru.

Osuđen je na 14 godina, a iz zatvora je trebalo da izađe 2024. godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

@ Telefonske priče

Ма невин човек 100%, где би он, све му напаковано...?

(sreda, 19. feb 2020, 19:28) - Rada [neregistrovani]

Telefonske priče

Blagojević ni za jednu tačku optužnice nije uhvaćen da prima koverat sa obeleženim novčanicama, ni ček niti mu je na račun legla uplata od svedoka optužbe -on nije uhvaćen na delu već na osnovu prisećanja svedoka šta je pričao.

(sreda, 19. feb 2020, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Тако се то ради у западним земљама

У Србији не би добио никакву казну.

(sreda, 19. feb 2020, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Par pojasnjenja

Tramp nije oslobodio (pardonirao) Blagojevica, sto Predsednik ima pravo u slucaju saveznih (federalnih) presuda nego mu je smanjio (commute) presudu sa efektom odmah.
Takodje, trebao je da izadje 2026 a mogao je da podnese molbu za raniji izlazak po 85% izdrzane kazne sto jeste 2024.