Od koronavirusa preminulo 3.000 ljudi, još 33 osobe zaražene u Kaliforniji

Koronavirus proširio se na više od 40 zemalja, a broj obolelih u svetu premašio je broj zaraženih u Kini. Preminulo je 3.000 ljudi, a inficirana 81.000. Svetska zdravstvena organizacija smatra da epidemija može postati pandemija. Više država počelo je da uvodi drastična ograničenja kretanja i ulaska u zemlju. Devetoro srpskih državljana napustilo je kruzer u Jokohami i nalazi se u izolaciji na kopnu.

21.30 – I Holandija beleži prvi slučaj zaraze koronavirusom. 

20.40 – U Severnoj Irskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Istovremeno, francuske vlasti navode da se broj inficiranih i više nego duplirao za 24 sata – sa 18 na 38.

20.10 – Kalifornijski guverner objavio je da su 33 osobe zaražene koronavirusom u toj američkoj saveznoj državi. 

U Japanu, članovi posade kruzera "Dajmond princes" negativni na virus, među kojima su i državljani Srbije, napustili su brod, ali ostaju još dve nedelje u izolaciji.

U Japanu je jedna žena drugi put obolela od istog virusa. U toj zemlji su zatvorene i škole.

"Zdravlje dece nam je najvažnije, a ona sa učiteljima provode mnogo sati zajedno. Zato nalažemo svim osnovnim i srednjim školama da obustave nastavu do prolećnog raspusta", kaže remijer Šinzo Abe.

U Americi je zaraženo 60 ljudi. Donald Tramp odbacuje kritike da je sporo reagovao.

"Zbog svega što smo uradili rizik po Amerikance od koronavirusa ostaje veoma mali. Spremni smo da se prilagodimo svakom razvoju događaja koji budemo morali da prihvatimo ako se virus bude širio, ali nije neizbežno da se to dogodi", navodi Tramp.

Australija proširuje zabranu ulaska za strane državljane koji dolaze iz Kine za još nedelju dana.

Iran, sa dvadesetšestoro umrlih, zabranio je ulazak državljanima Kine. Uz to, Teheran je otkazao zajedničke molitve petkom.

Saudijska Arabija je zabranila ulazak u zemlju muslimanskim hodočasnicima iz inostranstva, Emirati u svoje avione neće primati građane Kine, Japana, Italije, Indije i Pakistana. Rusija obustavlja železnički saobraćaj sa jugom Francuske.

Ipak, evropski zvaničnici zaključuju da bi blokiranje prekograničnog kretanja unutar Unije ljudi koji pokazuju simptome bilo kontraproduktivno, i da je karantin bolja opcija.

"Pred nama je kriza, stiže nam epidemija. Znamo da su neke zemlje pogođenije od nas, što nam govori da moramo da se organizujemo drugačije, i spremimo se da udar zaraze izdržimo što je bolje moguće", ukazuje francuski predsednik Emanuel Makron.

Najteže pogođena evropska zemlja, Italija, sad beleži 400 zaraženih i 12 umrlih.

"Dvoje Kineza koji su i dalje u bolnici izlečeno je, pa sada imamo troje oporavljenih. Što se tiče zaraženih, njih je 26 više nego juče", kaže Anđelo Boreli, direktor italijanske Civilne zaštite.

U samoj Kini Nacionalna zdravstvena komisija saopštava da će moći da kontroliše epidemiju koronavirusa do kraja aprila. Ukupan broj zaraženih u Kini dostiže 80.000, sa skoro tri hiljade umrlih.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Pekingu je rekao da Srbija osuđuje sve političke manipulacije epidemijom virusa koje se koriste za širenje antikineske atmosfere u svetu, a naročito u nekim zapadnim zemljama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 28. feb 2020, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Nije lako, ali svet ce i ovo izdrzati!

Svet i ekonomija uopšte nisu spremni za ovo sto se dogadja...Narocito male i siromasne zemlje nemaju mogucnosti da se odbrane od ove pandemije jer nemaju. Globalno, osim toga sprema se velika ekonomska finansijska kriza, jer akcije na zapadu padaju svaki minut, a sada se sve vidi koliko je ceo zavisio od Kine i njihove proizvodnje, uvoza - izvoza.
Ostaje nam da BEZ PANIKE, budemo pripremni jer ona odmaze a ne pomaze! Svaki pojedinac i porodica je potrebno da ima svoj plan, pocevsi od manje pripreme da se nista nece dogoditi, pa sve do najgoreg scenarija. Budimo optimisti i pozitivni, da ce sve ovo sta se svetu dogadja, biti kao los san, uskoro.