Lukašenko dominantan na izborima, pokrenuta istraga zbog nereda u Minsku

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je na predsedničkim izborima 80,23 odsto glasova, saopštila je predsednica Izborne komisije te zemlje Lidija Jermošina. Policija pokrenula istragu zbog noćašnjih nereda u Minsku.

Na predsedničkim izborima održanim u nedelju, Lukašenkova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tikanuska osvojila je 9,9 odsto glasova, dok su preostala tri kandidata osvojila manje od dva odsto, prenosi Tas.

Istovremeno je 6,02 odsto građana glasalo protiv svih kandidata, rekla je Jermošina i dodala da se konačni rezultati najverovatnije neće značajnije promeniti.

U nedelju uveče nakon što su objavljeni prvi rezultati, hiljade građana je izašlo na ulice kako bi protestovali navodeći da su izbori pokradeni.

Tom prilikom policija je koristila vodene topove, suzavac i šok bombe protiv demonstranata.

Tokom protesta širom zemlje uhapšeno je oko 3.000 ljudi, izjavila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova.

Prema njenim rečima, 1.000 ljudi uhapšeno je u Minsku, a 2.000 u drugim delovima zemlje.

"Tokom neodobrenih protesta povređeno je 39 policajaca i više od 50 civila", rekla je Čemodanova.

Dodala je da su se sinoć i jutros demonstranti okupili u blizini glasačkih mesta i na centralnim trgovima u 33 grada u Belorusiji, prenosi Tas.

Zbog nereda u Minsku Beloruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu, saopštio je predsednik komiteta Ivan Noskevič.

Nije precizirao da je istraga pokrenuta zbog nezakonitih aktivnosti, uključujući nasilje protiv policajaca, od kojih je više desetina povređeno, prenosi Tas