Čitaj mi!

Ivanov pozvao Nikolića u posetu Skoplju

Srpski i makedonski predsednici, Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov, razgovaraće sledeće nedelje u Skoplju o odnosima crkava dve zemlje u pokušaju da pomognu rešavanju višedecenijskog spora oko statusa Makedonske pravoslavne crkve.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće iduće sedmice u Skoplju sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, a jedna od tema biće odnosi Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

Kako je agenciji Beta rečeno u kabinetu makedonskog predsednika, Ivanov je Nikolića pozvao da iduće nedelje dođe u zvaničnu posetu Makedoniji.

"Reč je o unapred dogovorenoj poseti koja je već duže vreme planirana. Razgovaraće se pored drugog i o pitanju odnosa SPC i MPC", rekli su u kabinetu Ivanova.

Makedonski presednik, kako navode u njegovom kabinetu, ostaje pri stavu da lideri mogu pomoći u okvirima svojih mogućnosti, ali da spor pre svega treba da reše dve crkve.

O rešenju crkvenih problema koje donosi napredak, može se razgovarati s ciljem stvaranja atmosfere međusobnog poverenja, dodaju u kabinetu Ivanova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je Makedoniji razgovore radi rešavanja višegodišnjeg spora Srpske i Makedonske pravoslavne crkve.

U juče objavljenom intervjuu skopskoj TV Sitel i listu Večer Nikolić je rekao da Makedonija u njemu ima sagovornika u Srbiji i da je spreman da razgovara o odnosu Srpske pravoslavne crkve i Makedonije.

Dve crkve vode višedecenijski spor oko statusa MPC kojoj Srpska pravoslavna crkva, kao ni druge pomesne pravoslavne crkve, ne priznaju autokefalnost.

Portparol Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske Arhiepiskopije, vladika Timotej pozdravio je poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića na razgovore o statusu te crkve i dodao da se problem može rešiti samo dijalogom.

Episkop Timotej je rekao da je poziv Nikolića "pozitivan", ali da uslov koji je predsednik Srbije postavio za to - oslobađanje Jovana Vraniškovskog (vladika u Makedoniji lojalan SPC), nije crkveno, već državno pitanje.

"Ovo što je rekao Nikolić o dijalogu je novi trenutak u odnosima MPC i SPC jer je do sada SPC, ali i država Srbija, uvek bila pri stavu da je spor međucrkveni, a ne međudržavni. Sada su ovo nove okolnosti koje su bitne pošto ih je izgovorio prvi čovek Srbije", rekao je vladika Timotej za agenciju Beta.

Po njegovim rečima, Makedonska pravoslavna crkva prihvata dijalog o crkvenim pitanjima, dok se sva ostala pitanja moraju rešavati na državnom nivou.

Jovan Vraniškovski se u Makedoniji tereti za navodne finansijske malverzacije dok je bio vladika MPC, ali Srpska crkva tvrdi da se radi o političkom progonu koji je počeo kada je vladika Jovan stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC.

Episkop šabački SPC Lavrentije rekao je ranije danas za agenciju Beta da problem treba da reše crkve, bez pomoći državnih organa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 20. okt 2012, 09:40) - Aco [neregistrovani]

pozdravljam

pozdravljam razgovor dvojce predsednika,i trebs da se dogovotimo kao pravoslavna braća , a ne da se svađamo!!!!