Godišnjica "Oluje" – Hronika planiranog zločina

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima.

"Srpsko smo pitanje, dakle, rešili, neće više biti 12 posto Srba ili devet posto Jugoslavena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države"

(Franjo Tuđman u govoru na otvaranju Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Zagrebu, 14. decembra 1998.)

Napad je počeo rano ujutro 4. avgusta, a dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno teško i nasumično granatiran Knin, u kojem je pre ove akcije živelo preko 80 odsto Srba - sada ih ima oko 20 posto prema hrvatskim podacima. Otpor vojske RSK slomljen je za samo nekoliko dana.

Hrvatski napad na Krajinu dugo je i sistematski pripreman. Nije bio tajna ni u svetskim ni u regionalnim prestonicama, uključujući i Beograd.

Ali, Krajšnicima nije bilo pomoći.

Zaraćene jugoslovenske republike čekale su Dejton, a Srbi iz Hrvatske su u prekomponovanju političke geografije Balkana jednostavno postali - "prekobrojni".

Velikim silama, Krajišnici, kao čuvari granice od upada iz Otomanske imperije, odavno nisu više bili potrebni. Tuđman ih je uporno denuncirao kao "remetilački faktor" koji stoji na putu hrvatskog državnog sna. Miloševićev režim im je ulivao lažnu nadu i na kraju ih ostavio na cedilu.

Posvađani i političkim izazovima nedorasli krajiški lideri samo su zapečatili najlošiji od svih mogućih scenarija.

Tako je krajiškim Srbima, početkom avgusta 1995, jedino ostavljeno dovoljno vremena da navrat-nanos pokupe malo odeće, posedaju u traktore i završe baš onako kako im je ranije cinično poručivao Stjepan Mesić - da im od rodne zemlje tragovi ostanu jedino na obući.

Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo. 

Kolonama sa traktorima nije bio dozvoljen ulazak u Beograd - osim prolska Bulevarom Arsenija Čarnojevića.

U Krajini su ostali samo civili, koji su bili izloženi teroru i posle formalnog završetka operacije "Oluja" 7. avgusta.

Vojna akcija je izvedena uprkos činjenici da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori "Jug" i "Sever", i da su predstavnici RSK dan pre u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Protiv krajiških Srba (oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika) angažovano je oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a iz Bosne kao i jedan broj bošnjačkih jedinica.

Domove je napustilo više od 220.000 Srba, a ostalo je oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili mogli da napuste zavičaj.

Tadašnji komandant civilne policije mirovnih snaga UN za područje Knina, general Alan Goran, na kraju svoje misije napisao je u izveštaju da je policija UN na tom području, nakon dolaska hrvatskih snaga, pronašla 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je, prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin.

Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.084 lica, dok se na "Veritasovoj" evidenciji nestalih vodi još 777 lica, od čega 588 civila, među kojima 295 žena.

Tri godine posle napada na Krajinu hrvatski predsednik Franjo Tuđman je, u govoru na otvaranju Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Zagrebu, 14. decembra, ovako objasnio rezultate "Oluje":"Srpsko smo pitanje, dakle, rešili, neće više biti 12 posto Srba ili devet posto Jugoslavena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države." 

Suđenje u Hagu zbog etničkog čišćenja

Hrvatske vlasti inače, negiraju optužbe o etničkom čišćenju, a u vreme Tuđmanovog režima su odbijale saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, tvrdeći da je reč o legitimnoj vojnoj operaciji protiv pobunjenika.

Zvanični stav Hrvatske bio je da nije bilo razloga da Srbi koji nisu bili umešani u ratna dejstva napuste to područje.

Hrvatske vlasti su kasnije prihvatile saradnju i Haškom sudu su dostavile desetine obrađenih slučajeva najtežih zločina počinjenih tokom i nakon vojno-policijskih akcija "Bljesak" i "Oluja".

Haški tribunal je jula 2001. otpečatio optužnicu protiv penzionisanog hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je bio komandant te operacije.

Gotovina je od tada bio u bekstvu sve do hapšenja u Španiji 7. decembra 2005, kada je izručen Tribunalu.

Godinu dana ranije, tom sudu su se predala druga dvojica generala, Ivan Čermak i Mladen Markač, koji su optuženi za progon, deportacije i prisilno premeštanje, pljačku, bezobzirno razaranje naselja, ubistva, nehumana dela i okrutan tretman tokom i nakon operacije "Oluja".

Optužnica protiv Gotovine je odlukom Pretresnog veća Tribunala spojena sa optužnicom protiv druge dvojice generala.

Aprila 2011, Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice.

U presudi Anti Gotovini, Haški tribunal je utvrdio da je operacija "Oluja" u leto 1995. bila udruženi zločinački poduhvat s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine, što je bio navod optužnice.

U novembru 2012, Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. poništivši prvostepenu presudu, nakon čega su pušteni iz pritvora.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine.

Oslobađajuća presuda izazvala je euforiju u Hrvatskoj, a hrvatski gradovi su se utrkivali u dodeljivanju titule počasnog građanina Anti Gotovini.

U Srbiji je ta presuda izazvala šok i razočaranje.

broj komentara 19 pošalji komentar
(utorak, 04. avg 2020, 13:11) - Splićanin [neregistrovani]

Žao mi je nevinih

Žao mi je nevinih. Užas jedan! Nema ama baš ni jednog opravdanja.
Inače, glavna krivnja je na onima koji su vodiili Srbe (ili pravoslavne Hrvate) protiv svoje vlastite i jedine domovine Hrvatske i svojih susjeda Hrvata (ili katoličkih Srba).Te takozvane vođe nisu pročitale Bibliju i Isusove riječi:
“Tko se mača laća i od mača zgine!” Niti su bili dobri studenti povijesti. Sa prvim balvanima u kolovozu 1990. i vrabac na grani je znao da je to katastrofalna greška biblijskih razmjera. Pa di im je bila pamet???

(utorak, 04. avg 2020, 09:29) - rede popov, rdpopov@yahoo.com [neregistrovani]

Zasto ???

Zasto prastate za sve zlocine ucinjene nad srbima. Ma to ni jedna drzava ove planete nebi uradila. To nije pravo, probudi se narode, pogledaj istini u oci, dok nije kasno.

(nedelja, 05. avg 2018, 11:27) - Фудбалер [neregistrovani]

Геноцид

Са територије Републике Српске Крајине кренуо је талас избеглица, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство. Taј дан Хрватска слави као победу и стварање етничке чисте државе.

(subota, 04. avg 2018, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

vjera --- nauk --- i znanje...

Bog ce podariti VJECNI MIR svim Krajisnicima.
Od Samca do Zadra i Sibenika. I Hercegovcima.
Od Petrovca do Ribnika.
Na Gori Lelejskoj. Kraj neosvjestanog groba Mladena Stojanovica.
U Oluji je nestalo tri stotine Srba..
Na Gori Lelejskoj bez groba lezi deset hiljada. Djurinih Krajisnika.
Kolinda je stala na put pokajanja.
Topola se nikad pokajati nece,,,

(subota, 04. avg 2018, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

Tesko je prihvatiti da odgovarajuci

organi Srbije nisu podigli optuznicu protiv Gotovine i ministra Krsticevica. Gotovini je u Hagu ukinuta prvostepena presuda od vise od 20 godina pa je oslobodjen. Ali mogao je biti optuzen za zlocine po komandnoj odgovornosti koji nisu bili pokriveni optuznicom Haskog Tribunala. Krsticevic je komandovao hrvatskom jedinicom ciji su clanovi ubili vise od dve stotine Srba u Mrkonjic Gradu ukljucivo decu i starije osobe. Gotovina je bio u niegovom stabu kada se to desilo. Prje godinu dve u Republici Srpskoj bilo je govora o podizanju optuznice protiv Krsticevica pa je on u to vreme otkazao posetu BiH. Na tome se stalo.

(subota, 04. avg 2018, 21:24) - ,," [neregistrovani]

Туга и Наук

Нека Господ подари Вечни Мир убијеним Крајишницима.

Српство ће се поправити и Вечно Србовати!

][
][

(subota, 04. avg 2018, 19:37) - anonymous [neregistrovani]

Svrake se tudjim perjem kite...???

Laz im je sveta a istinu pljuju.
Nije Tudjman titov vojnik bio..

(subota, 04. avg 2018, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

tuzno je...

I jos tuznije mi bilo kada su u Srbiji navijali za hrvate i hvalili ih a oni stavili otvoreno uz ustaske pjesme....
pitala sam se ....sta je sa tim ljudima....ima li morala u njihovim glavama ili ih imaju samo za izgled. ...
dzabe i znanje nogometa ako nemas moral i nisi covjek.....

(subota, 04. avg 2018, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

cija je stvarno krivica? iz iskustva

To je planirano jos 1941...pa onda 1971g.sa tzv maticom hrvatske.....

U inozemstvu su bili veoma aktivni i cekali samo podrsku Njemacke i NATO da uniste Srbe civile....
atmosferu za mrznju Srba su brzo stvorili kod Hrvata...
ostajali smo bez posla....omalovazavani. ..prezirani. ..ni komsija mi nije h tio vise reci -dobar dan....vec okretali glavu na drugu stranu.....
Mog oca su sa radnog mjesta odveli u zatvor samo zato sto je Srbin...vratio se sa nervnim problemima i totalno nesposoban za rad....
najzalosnije je sto zapad sve to gleda i suti...i jos pomaze zlocincima. ...
mi koji smo zivjeli u Hrvatskoj znamo koliko nas hrvati mrze....
ustastvo je za njih ponos..normalni covjek to nemoze da zamisli ..vjesto su to sakrivali i pretvarali se za vreme Tita....
pa i Tudjman je bio Titov vojnik. ...

(subota, 04. avg 2018, 14:25) - Драган КНН [neregistrovani]

Не вјерујем им !

Гдје год су дошле снаге УН на српску територију Срби су награбусили. Не вјерујем у њихову заштиту на КиМ , нити сам им вјеровао у РСК нити у РС . Шта је амер у УН униформи ? Вук у јагњећој кожи !

"Srpsko smo pitanje, dakle, rešili, neće više biti 12 posto Srba ili devet posto Jugoslavena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države"

(Franjo Tuđman u govoru na otvaranju Ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Zagrebu, 14. decembra 1998.)