Bošković: Protesti se koriste za negaciju Crne Gore

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković ocenio je da se protesti u organizaciji Srpske pravoslavne crkve koriste kao negacija crnogorskog državnog bića i identiteta, ali i Crne Gore kao nezavisne države.

Predrag Bošković je, komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti i proteste koji su usledili nakon njegovog usvajanja, rekao da se "galama" nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

"Imali smo izjave pojedinaca gdje govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već je ova kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države", rekao je Bošković za RTCG.

Mora im se, kako je rekao, poručiti da je zakon stupio na snagu, da se neće povući i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Marković, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

"I prije zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je željela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore", rekao je Bošković.

Komentarišući litije i molebane koji se održavaju širom Crne Gore, Bošković kaže da je demokratsko pravo Mitropolije da ih organizuje, sve dok su skupovi mirni i dok šalju mirne poruke.

Poručio je da država neće otimati manastire, već želi da to pitanje uvede u red i reši na moderan način, kao sve evropske države.

"Svi moramo biti svjesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze vjerskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. Radilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih međunarodnih adresa, među njima i Venecijanske komisije", rekao je Bošković.

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 16:53) - anonymous [neregistrovani]

moderan nacin resanja problema

Videli smo 1999. godine kako Evropske drzave na moderan nacin resavaju probleme...Steta sto doticni izrod nije malo ozbiljnije osetio na svojoj kozi posledice tog modernog tretmana

(petak, 17. jan 2020, 16:27) - Vitomir [neregistrovani]

Nedamo Svetinje

Ne dam ti da mi uzmes Crkvu dje mi se Pradjed vjenco, neces mi uzet Crkvu dje mi se Djed vjenco, ne dam ti Crkvu dje mi se Otac vjenco, neces mi uzet Crkvu dje sam se ja vjenco I ne dam ti Crkve dje ce se moji sinovi I kceri vjencati !!! NE DAMO SVETINJE !

(petak, 17. jan 2020, 16:26) - Sasa T. [neregistrovani]

zapadno licemerje

Vi milogorci ste zaista neverovatno brzo naucili i prihvatili zapadne vrednosti, narocito njihovo licemerje, dvolicnost i lazi. Gluposti koje pricate i ponavljate pokusavajuci da ubedite nekoga u njihovu istinitost, su neverovatne. Pricate da Srbija i Srbi negiraju Crnu Goru i njenu drzavnost a u isto vreme na najgrublji nacin negirate tu istu Srbiju i Srbe priznanjem tzv. Kosova i otimanjem njihovih svetinja. Dosta je bilo!

(petak, 17. jan 2020, 15:52) - Moma [neregistrovani]

Dokle lagati?

Ove priče da sve što Srbi žele i traže su negacija "bića" Crne Gore su toliko prozirne da su smešne...

(petak, 17. jan 2020, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Eto ti sad ...

Boškoviću buni se narod jer im je lepo pod vama,ispoštovali ste sve i svakoga pa sad su gnevni....e Boškoviću

(petak, 17. jan 2020, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Neznalica

Negacija Crne Gore bi bila kad je Srbi nebi priznali u njenim ustavom propisanim granicama kao sto Crna Gora npr. ne priznaje Srbiju.

(petak, 17. jan 2020, 15:02) - R ZIVKOVIC Rotterdam [neregistrovani]

Boskovic

je dobio krila kada se pojavijo Solana i Karl Bilt kao zastitnici C Gore. sa njihovom nekom organizacijom da C.Gori preti opsnost od SPC, gde brze bolje preporucuju nato paktu da odmah dodje u C. Goru i zatiti tu drzavu od srbije i srpske crkve.Samo napred monte crni kukala ti Njegoseva Majka. Sram vas obraza bilo.

(petak, 17. jan 2020, 14:59) - Milutin [neregistrovani]

Stvaranje nove Nacije

zakon vam nije evropski samo zbog toga sto nе mozete da kazete da ste crnogorci i da idete u srpsku pravoslavnu crkvu. Ako je tako pravite vi svoje crkve pa idite u njih.. Samo je pitanje kako ce crnogorci u inostranstvu jer tamo ne mozete da kazete Srbi se mole od - do toliko a posle se mole crnogorci.. Probajte da trazite od vasih velikih prijatelja (USA ili Canada) da vam dozvole tako nesto. Pitanje je gde ce da se mole crnogorci u inostranstvu ? Da li ce oni postati Srbi ili ce po potrebi biti ili Srbi ili crnogorci 

(petak, 17. jan 2020, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

Režim falsifikatora

Državljanstvo je jedno a narodnost ili nacionalna proipadnost sasvim drugo. U Austriji su svi državljani Austrije ali su zna se većina Nemci i govore nemački a ne austrijski jezik. Austrijski jezik ne postoji. Ista priča je i sa Švajcarskom. Tamo su građani državljani Švajcarske ali su većina ili Nemci ili Italijani ili Francuzii ne govore švajcarskim jezikom nego nemačkim, iralijanskim ili francuskim. Milova režim u cilju opstanka na vlasti po svaku cenu jer je ucenjenen ko zna čime sve pokušava da sprovede politiku zapadnih centara moči kako bi od srpskog naroda u Crnoj Gori napravio neki drugi tobož bolji narod tj. narod koji će slepo da bude poslušan zapadnoj hegemoniji i interesima. Pokušavaju da negiraju svoju istoriju i sve što ima veze sa Srbijom oni negiraju svoj nastanak i činjenicu da su većinom Srbi i to Srbi koji su pod naletom Otomanskog carstva pobegli iz Hercegovine i Bosne u na prostore današnje Crne gore jer nije bila osvojena od strane Otomanskog carstva. I sam Petar Petrović Njegoš i njegovi pretci koji su i formirali današnju Crni Goru su Srbi koji su došli sa prostora Bosne i Hercegovine. Zato pitam sve u Crnoj Gori koji podržavaju ovu sumanutu uzurpatorsku vlast kako vas nije sramota svojih predaka i svoje dece!?

(petak, 17. jan 2020, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Crna Gora Srpska Sparta, Nato.montenegro Okupacija.!!
Vecina naroda je jasno porucila da neda svoju Mitropoliju SPC.