Incko: Referendum u RS ne bi imao zakonsku validnost

Zbog prošlosti do referenduma u Republici Srpskoj neće doći, izjavio je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Čak i ako bi se referendum desio, ne bi imao zakonske validnosti", rekao je Incko za televiziju N1.

On je dodao da će OHR insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma kojim je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da postoji i Ustav BiH.

"Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcepe. Otcepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica", rekao je Incko.

Takve linije, objašnjava, postoje u Hrvatskoj kao županije, a u Nemačkoj kao pokrajine.

"Ali sve je to BiH koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se menjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje", naveo je Incko.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 11:26) - Воронцов [neregistrovani]

Зашто Инцко не осуди противуставну делатност Уставог суда БиХ?

Како Уставни суд БиХ може тумачити устав како им је воља, а не према оном што пише у уставу. У овом случају ако се у ентитету ФБиХ и дистрикту Брчко бивше друштвено власништво земље књижи на ентитет ФБиХ и дистрикт Брчко зашто би се онда у РС књижила на БиХ.Што се тиче референдума исто правило важи за цели свет, није довољан референдум сам по себи да би се неко одвојио већ тај мора имати или довољну властиту снагу да се одвоји или моћне заштитнике, или сагласност и друге заинтересоване стране. Мислим да РС нема ни једну од ове три могућности, а то не би допустили ни они који то нису допустили деведесетих то јест Запад.

(utorak, 18. feb 2020, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

Incko se ponasa kao guverner protektorata BiH

Guverner Incko je postao izvrsna vlast u BiH. Lepo je to postovati Ustav jedne suverene drzave, tako bi trebalo i da bude, ali je licemerno postovati ga samo dotle i onoliko dok meni odgovara i koliiko mi odgovara. Licemerno je taj Ustav zloupotrebljavati i tumaciti samovoljno i u interesu odredjenih struktura koje zele da nametnu svoju volju i sprovode politiku koja ima za cilj menjanje volje drugog dela naroda te iste drzave. Isti ti nametnuti strani predstavnici sirom naseg regiona, ne priznaju Ustav drzave Srbije, ne priznaju njen teritorijalni suverenitet i integritet, a Srbija je suverena drzava clanica UN. Zar ne?! Ili izgleda da za njih Srbija nije ni suverena, ni priznata drzava, jer tako je tretiraju. Da bi ostvarili svoje zacrtane ciljeve smisljaju razne planove, pa cak posezu i za pricom o tzv. genocidu. Medjutim, njihove i njihovih sticenika pocinjene genocide i zlocine ne pominju i prikrivaju, a nama naturaju svoje lazne i preuvelicane price i pakuju zlocine, jer im je to potrebno za ostvarenje svojih osvajackih planova. Ko je pocinio genocid u Hrvstskoj, Federaciji u BiH, Kosovu i Metohiji?! Ko?! Oni koji se sada baskare tamo gde su Srbi ziveli, a sada ih nema, ili mogu da se izbroje na prste!!! licemeri, kako se ne stidite svojih lazi. Ali znajte, svaka sila do veka!!! Doci ce i vama kraj!

(utorak, 18. feb 2020, 02:37) - anonymous [neregistrovani]

Kakve veze ima BiH sa Srbijom?

Bosna i Hercegovina baš kao i Srbija su međunarodno priznate države u UN. Incko je upravu granice države BiH su ostale ne promjenjene a tome stoji međunarodna garancija. Ne razumijem poređenje BiH sa Srbijom? Konačnim raspadom bivše Jugoslavije svaka država je izuzev tada Crne Gore odlučila na referendumu svoj samostalni put. Podsjećam da je i po bivšem Ustavu Jugoslavije svaka tadašnja republika imala pravo na samostalnost a nikakvu "secesiju" kako uporno to pokušavate predstavljati.

(ponedeljak, 17. feb 2020, 21:32) - Marko [neregistrovani]

Demokratija za sve narode ili nista

Kao sto po ustavu Srbije, Autonomne Pokrajine, poput Kosovo i Metohija, nemaju pravo da se otcepe i takodje po ustavu Srbije njena juzna pokrajina nije imala zakonsku validnost da proglasi nezavisnost, pa su zapadne drzave poput Austrije ipak priznale laznu narko-dilersku islamisticku OVK drzavu. Demokratija vazi za sve narode,ali izgleda postoji neka rasisticka retorika gde Srbi nemaju nikakvo pravo u BiH, HR i CG a svi ostali narodi bivse Jugoslavije imaju pravo da se otcepe i da unistavaju suverenitet Srbije. Cudna je ta prica o suverenitet BiH, a da u isto vreme taj isti princip ne vazi za Srbije. Nisu vam ovo 90 godine, niko na zapadu vise nece ginuti za Muslimane, ni ti imaju vojnu moc, to vreme je davno proslo sa srecom.

(ponedeljak, 17. feb 2020, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Podrska gospodinu Incku covek je upravu sve sto je rekao .

(ponedeljak, 17. feb 2020, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Референдум је реалност.

Лош брак не треба одржавати. Разлаз.